Zonnig wereldrecord voor Radboud Universiteit

Hoera! voor de afdeling zonne-energie van de Radboud Universiteit. De Nijmeegse onderzoekers hebben het Guiness Book of Records van zonne-energiedeskundigen gehaald met de uitvinding van een superefficiënte en betaalbare, want dunne zonnecel. De film van kristal zet 26 procent van het licht om in elektriciteit. Het oude record stond al tijden op 24,5 procent.

Het record is gehaald met de zogenoemde GalliumArsenide-cellen (GaAs). Daarvan worden niet alleen klassieke panelen van dikke plakken kristal gemaakt – waar Nijmegen ook het wereldrecordvan 25,8 procent mee in handen heeft -, maar dus ook de goedkopere dunne films. Vooral die techniek heeft de toekomst. GaAs is op dit moment namelijk duur, maar ook verreweg de meest efficiënte zonnestroomtechniek. Ter vergelijking: de standaard siliciumzonnecel waarvan u geregeld paneeltjes op daken ziet, zet slechts zo’n 15 procent van het licht om in elektriciteit.

Dankzij de Nijmeegse vinding hoeft die meerprijs geen obstakel meer te zijn, stelt de Radboud Universiteit. Haar dunne filmtechniek reduceert de materiaalkosten namelijk in één klap vijftig tot honderd keer. Daar komt bij dat de ondezoekers er in zijn geslaagd grote oppervlakten GaAs-film te maken. De techniek die voorheen alleen voor de ruimtevaart betaalbaar was, komt daardoor binnen bereik voor de echte wereld.

De Radboud Universiteit zegt al serieus in gesprek te zijn met bedrijven die de nieuwe dunne zonnecellen op de markt willen brengen. Door zonlicht ook nog eens te concentreren met spiegels en lenzen kan de Nijmeegse vinding een ongekende hit worden. Grote zonneparken zoals die al in Spanje en Cyprus staan, zijn volgens de universiteit niet ondenkbaar. En minstens even interessant, ook onze daken komen in aanmerking voor zo’n GaAs-zonnepaneeltje. In Nederland concentreren ze het licht ongeveer vijfhonderd maal wat een hoop gratis energie betekent.

Lees ook:Opmars groene daken in steden
Lees ook:Australië print zonnecellen als bankbiljetten
Lees ook:Miniwindturbine op daken levert niets op
Lees ook:Noordelijk halfrond na Pasen beetje energiezuiniger
Lees ook:Vleesindustrie zegt: ‘Vlees minder slecht voor klimaat’

Eén reactie op “Zonnig wereldrecord voor Radboud Universiteit

  1. Zonnepanelen

    Kijk, dat is nog eens goed nieuws? Maar ligt het record niet hoger?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.