Duurzame energie strandt in goede bedoelingen

Hoe vol Nederland de mond ook heeft van duurzame projecten, de werkelijkheid valt vaak tegen. Deze week liet ministier van economische zaken, Maria van der Hoeven, aan de Tweede Kamer weten dat het aantal duurzame energieprojecten vorig jaar flink is tegengevallen. Met name windmolenparkjes op land en biovergistingsprojecten strandden vaak in goede bedoelingen, schrijft de site Energieportal.nl.

Daardoor zijn forse sommen aan zogenoemde SDE-subsidies blijven liggen. Volgens Van der Hoeven komt wind-op-land komt niet van de grond, omdat de omgeving en lokale overheden zich nogal eens verzetten tegen de komst van windturbines. Omwonenden vrezen verpesting van hun uitzicht en geluidsoverlast. Een heuse ’rijkscoördinatieregeling’ moet het een en ander vlot trekken. 

Het aantal windmolenparken dat wordt voorbereid is genoeg zijn om het kabinetsdoel van 2000 MegaWatt in 2011 te realiseren. Door de vertragingen is echter voor slechts 85 MW subsidie verleend. Er was vorig jaar daarentegen 500 MW beschikbaar aan subsidie.

In het geval van biovergistingsprojecten zijn veel subsidie-aanvragen ingetrokken. Nog niet de helft van de verwachte 45 MW is verstrekt. Volgens Van der Hoeven zijn initiatiefnemers onder meer afgeschrikt door extra emissie-eisen die de subsidieregels voorschrijven. Subdidiegelden die overblijven, komen nu op het budget voor dit jaar. 

Waar het wél goed ging, was de interesse in duurzame vuilverbrandingsinstallatiesm, de AVI’s. Daar werd bijna het dubbele aangevraagd dan aan subsidie beschikbaar was. Er was budget voor 73 Megawatt, terwijl er voor 128 MW aan projecten werd ingediend.

Lees ook:Oude wijn in nieuwe zak: Nederland faalt in duurzame energie
Lees ook:Eindelijk extra windmolens op de Noordzee
Lees ook:‘Pinguïn overleeft barre winterkou in de tropen’
Lees ook:‘Californië groenste grote economie ter wereld’
Lees ook:Bureacratische molen voor windenergie op zee komt op gang

Eén reactie op “Duurzame energie strandt in goede bedoelingen

  1. Erik Stevens

    Het is niet alleen de rijksoverheid die met een gebrekkige SDE-regeling strandt in goede bedoelingen. Ook veel gemeentes werken niet mee met particulieren voor het plaatsen van kleine windmolens aangezien veel bestemmingsplannen het afgeven van vergunningen verhinderen (zie http://www.duurzameenergiethuis.nl/?p=23). Ook grote projecten worden geblokkeerd op gemeentelijk niveau, eind vorig jaar nog in Urk (zie http://www.duurzameenergiethuis.nl/?p=1042). En Jan Publiek kan er ook wat van: er is in september een wethouder met de dood bedreigd door een idioot die tegen het plaatsen van windmolens in zijn woonplaats was (zie http://www.duurzameenergiethuis.nl/?p=767). Kortom, duurzame energie is nog geen gemeengoed!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.