Eindelijk extra windmolens op de Noordzee

Snel gaat het allemaal niet in de Nederlandse Noordzee, maar we krijgen er eindelijk weer een windmolenpark bij. Van staatssecretaris Tineke Huizinga mag de Britse onderneming Airtricity veertig kilometer voor de kust van Hoek van Holland 72 windturbines bouwen. De laatste vergunning voor windmolens op zee werd al weer zeven jaar geleden afgegeven.

Airtricity bouwt het derde windmolenpark voor de Nederlandse kust. West Rijn gaat die heten. Het Prinses Amaliapark (Econconcern en Eneco) voor de kust van IJmuiden en het testparkje Noodzeewind (Shell en Nuon), dat vanaf het strand bij Egmond is te zien, staan er al. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) moet nog wel even haar zegen geven voor de subsidie en verder moet de wettelijke inspraak nog worden afgewacht.

Het park van Airtricity wordt nog gebouwd onder de oude, stroperige regelgeving die het plaatsen van windmolens meer frustreert dan stimuleert. Een vergunning krijgen voor een olieplatform is makkelijker dan voor het opwekken van groen energie op zee. Maar dat moet allemaal anders worden met het Waterplan dat het kabinet heeft goedgekeurd.

Het Waterplan schetst de contouren voor een ruimtelijke inrichting van de Noordzee, waarbij ook gebieden worden aangewezen voor grote windmolenparken. Volgens Huizinga kunnen daardoor vanaf volgend jaar sneller vergunningen voor windmolens op zee worden verstrekt. Er wordt nog onderzocht welk effect grote turbines hebben op op scheepvaart, natuur en vliegtuigen.

Aan de ambitieuze visies van kabinet ligt het niet. In 2020 moet er maar liefst zesduizend Megawatt aan groene stroom op onze Noordzee worden opgewekt. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek. Voor deze regeerperiode werkt het kabinet aan 450 Megawatt extra duurzame elektriciteit. Volgens Huizinga is het nieuwe park van Airtricity een flinke stap op weg. De 72 turbines wekken elk 3,6 Megawatt op.

De natuurlobby maakt zich al jaren kwaad om de tergend langzame vergunningverlening voor windenergie op zee. Natuur en Milieu presenteerde eerder deze week een ambitieus plan. En een coalitie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) met de bedrijven Ecoconcern, Essent, Eneco, NS en Rabobank hadden vorig jaar scherpe kritiek op het gebrek aan daadkracht van het kabinet.

Lees ook:Bureacratische molen voor windenergie op zee komt op gang
Lees ook:W-teams voor veel meer windmolens op land
Lees ook:De Teletoeter op de groene toer
Lees ook:Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht
Lees ook:Natuur en Milieu: kabinet haalt klimaatdoelen niet

Eén reactie op “Eindelijk extra windmolens op de Noordzee

  1. Danny

    Dit is een behoorlijk groot park max 260 Mw vermogen! eindelijk weer eens actie, hopelijk kan snel met de bouw worden begonnen.Tip; Een ieder die mee wil doen met windenergie op land kan lid worden van de Http://www.windvogel.nl Bedankt alvast!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.