Pluim van de week naar Herman Vruggink

Vandaag op groen.blog de eenmalige uitverkiezing van de Lezer van de Week. Die eer gaat naar: Herman Vruggink. De jury roemt hem unaniem om zijn enthousiaste en vasthoudende bijdragen op groen.blog. IJsberen, Maya’s, de Noordpool, Herman heeft werkelijk overal verstand van. En daar blijft het niet bij. Elders op het net is hij al even actief, van stukjes op de site van NRC tot zijn eigen blog. 

Lovenswaardig, aldus de jury, is ook zijn selectieve geshop in argumenten. Als overtuigd klimaatscepticus beschikt Herman - een alias? – over een waaier aan historische, zeer lokale klimatologische oprispingen om aan te tonen dat klimaatverandering die zich nu voltrekt eigenlijk van alle tijden is. Zo haalt hij het verdwijnen van de Maya-cultuur als gevolg van jarenlange droogte aan, maar laat daarbij onvermeld dat in die regio El Niño en La Niña bekende verschijnselen zijn. Da’s iets anders dan global warming.

Ook zijn vergelijking met de Dust Bowl in de Verenigde Staten gaat mank, omdat de tijdelijke droogteperiode pas dramatische gevolgen kreeg doordat excessieve landbouw de natuurlijke vegetatie had weggevaagd. Die ramp had met de huidige klimaatverandering ook weinig te maken. 

Zijn opmerking dat er vast een paar ijsberen overblijven als – merk op: áls - de Noorpool wegsmelt, geeft de lezer van groen.blog moed. Maar maakt dat het verlies van de huidige populatie draaglijker? Een strak jachtverbod zou de ijsbeer voorlopig inderdaad meer goed doen, schrijft ook de Skeptical Environmentalist Bjørn Lomborg in zijn boek Cool It. Overigens, Lomborg erkent inmiddels ook dat de mens het broeikaseffect mede veroorzaakt.

Hoe dan ook, het is knap hoe Herman zich een moderne, want onbegrepen, Don Quichotte voelt. Dat duizenden wetenschappers vele scheepsladingen onderzoek hebben gepubliceerd waaruit zij concluderen dat de aarde sinds de industriële revolutie opwarmt, maakt hem alleen maar argwanender. En ja, de wereldwijde opwarming lijkt de laatste jaren iets af te zwakken, met het is echt veel te vroeg om van een trendbreuk te spreken, helaas. 

Al met al reden meer dan genoeg redenen om Herman de pluim van de week te geven. De niet-aflatende ijver waarmee hij het internet afstruint om zijn kruistocht tegen de ‘klimaatleugen’ te volbrengen, kent geen grenzen. Dus, namens alle lezers van groen.blog: gefeliciteerd.

Lees ook:Poollanden stoffen oud reddingspact voor ijsbeer af
Lees ook:Ginger Spice blijkt wetenschappelijk klimaatscepticus
Lees ook:Daar isie weer, The Skeptical Environmentalist
Lees ook:Boodschappen aan de wereld van klimaatwetenschappers
Lees ook:Een bos van zonne- en windenergiebomen

2 reacties op “Pluim van de week naar Herman Vruggink

 1. Herman Vruggink

  Hartelijk dank voor de pluim van de week. Ook mijn dank voor de interessante artikelen op groen.blog.nl. Ze zijn voor mij een bron van inspiratie en zetten aan tot nadenken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Willem de Graaf

   Beste Herman,
   De pluim komt je honderd procent toe en jouw uitdagende kritiek heeft mij ook geprikkeld, zoals je leest. Dit wordt zowaar een mooie duoblog op deze manier. Ik lees wel weer van je!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.