Guerilla-onderzoek doet intrede bij fijnstofproeven

Het RIVM en de Universiteit Utrecht laten zich deze dagen voor hun onderzoek inspireren door het fenomeen guerilla stores. Net als de tijdelijke winkels duikt ook hun onderzoek naar fijnstof net zo snel op als die weer verdwijnt. Te beginnen op het NS-station onder Schiphol, waar vrijwilligers deze week zich rot zweten op hometrainers.

Met het medisch guerilla-experiment willen de onderzoekers het effect van de luchtverontreiniging op de longen meten. Na Schiphol verkast het fijnstofcircus naar een andere locatie. Vermoedelijk wordt dat ergens langs een drukke weg in Rotterdam. Daarna volgt een weiland met veel vee en een plek met veel scheepvaart. In totaal wordt op vijf plekken onderzoek gedaan.

De exacte locaties geven de fijnstofdoctoren niet prijs. Zo gaat dat nu eenmaal bij guerilla-onderzoek. Het risico voor de dertig vrijwilligers is nihil, zeggen de onderzoekers. De proefkonijnen lopen hooguit het gevaar wat extra conditie op te doen. De resultaten hopen het RIVM en de Universiteit Utrecht na de zomer te presenteren.

Lees ook:Belle de bij zoemt op Twitter
Lees ook:Landbouwgif richt slachting aan onder Hollandse bijen
Lees ook:Al Gore wil .eco-domein op internet
Lees ook:Perverse vliegtaks gaat op de helling
Lees ook:Ode aan Do The Green Thingvideo’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.