Categorie: "Afval"

Supermarkten onderzoeken biologische plastic tasjes

Supermarkten lijken eindelijk het licht te zien door de brij van plastic tasjes. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), hun brancheclub, zou de plastic rotzooi waar we onze groente en fruit nu in moeten verpakken wel eens snel kunnen verdwijnen. Wageningen Universiteit onderzoekt of ze kunnen worden vervangen door biologisch afbreekbaar plastic, en het ziet er hoopvol uit.

Ierland, Australië, ja zelfs China, pakken plastic tasjes al hard aan, maar Nederland loopt daarbij nog altijd achter. Even was de hoop gevestigd op de verpakkingenbelasting, maar die biedt geen oplossing. De heffing op het plastic tasje is zo laag dat wij er niets van merken. Daarom gooit de supermarktbranche het nu zelf maar over de biologische boeg. Over ongeveer een maand moet duidelijk worden of we groente en fruit voortaan in tasjes van maïszetmeel doen.

Nieuwe trend: schijten tegen klimaatverandering

Denk nou niet dat ze alleen in Oslo poepen voor een beter milieu. Daar rijden weliswaar al een paar honderd stadsbussen op lokaal biogas uit menselijke drollen, in Nederland zijn we ook al begonnen met het herwaarderen van onze uitwerpselen. Een drol is namelijk een potentieel energiebommetje dat zorgt voor een schoner wagenpark én warm water in huis.

In Leiden zijn ze razend enthousiast. Bij wijze van proef rijden al een paar auto’s en taxi’s op biogas uit rioolwater. Het Hoogheemraadschap van het Rijnland vindt het doodzonde om het gas uit de lokale poepproductie zomaar te bijven affakkelen, alsof het niets waard is. In Vara’s Vroege Vogels werd vanochtend berekend dat een auto ongeveer negen miljoen kilometer kan rijden op het Leids rioolslib. De stad omarmt daarom sinds kort elke drol.

‘In Gaza dreigt na oorlog ook milieuramp’

De Gaza-oorlog heeft ook in milieu-opzichten onfrisse gevolgen. De riolering, die al nauwelijks functioneerde, is op veel plekken aan gort geschoten waardoor de smerigheid ongezuiverd in de Middellandse Zee dreigt te verdwijnen en drinkwaterbronnen kan verwoesten.

Verscheidene organisaties waarschuwen dat naast de menselijke ramp er ook een milieuramp kan ontstaan. In 2007 was er al een voorproefje van, schrijft het idealistische persbureau IPS. Een breuk in de leidingen veroorzaakte toe een vloedgolf van viezigheid die tientallen mensen het leven kostte. De overheid van Gaza moest rioolwater toen ongezuiverd op zee lozen om erger te voorkomen. 

Gratis plastic tasje heilig in Nederland

,,Wilt u een plastic tasje”, is zo’n beetje de meest gestelde vraag in winkels. Het standaardantwoord luidt vaak: ,,Ja hoor, is goed.” Tenzij je de kans niet krijgt om te antwoorden, omdat het wegwerptasje al in je handen wordt geduwd.

Even was er de verwachting dat de verpakkingenbelasting het gratis plastic tasje, symbool van overbodige vervuiling, zou uitbannen. Immers, producenten moeten sinds vorig jaar milieutaks betalen over hun kunststof verpakkingen – waaronder ook de plastic tasjes – en die heffing zouden ze doorberekenen aan de klant. Dacht men. Maar na een jaar verpakkingsbelasting ziet de detailhandel geen enkele aanleiding geld te vragen voor plastic tasjes, staat vandaag in de regionale GPD-kranten.