Categorie: "Beleggen"

Mijngeldgaatgoed.nl naar de borstvoedingspraktijk

Dat milieubewust en sociaal verantwoord ondernemen tegenwoordig keiharde business is geworden, wist Triodos Bank allang. Sterker, ze is er groot mee geworden. Vervelend alleen dat concurrenten als ASN Bank en groene beleggingsproducten zich ook langzaam naar binnen wurmen.

Wat te doen? Een nieuwe website met al die voorbeeldige projecten waar van u – als Triodosklant – in wordt gestoken. Mijngeldgaatgoed.nl is het geworden en het is echte eyeopener.  Want wie wist dat Triodos het geld niet alleen steekt groene beleggingen, maar ook in Borstvoedingspraktijk Osdorp, de Russisch Orthodoxe kerk in Amsterdam en de Islamitische Universiteit in Rotterdam? Dat was vast wel ergens te vinden bij Triodos, maar niet zo eenvoudig als nu.

Eerlijke Bankwijzer direct na lancering al succes

De site eerlijkebankwijzer.nl is na een paar dagen al een doorslaand succes. Tussen de lancering op donderdag en afgelopen zondag hebben meer dan 24.500 unieke bezoekers informatie ingewonnen over het groene en sociale beleid van Nederlandse banken. De initiatiefnemers, Oxfam Novib, Amnesty International, FNV en Milieudefensie, staan paf. 

Zij hadden het bezoek van hun site wel heel bescheiden ingecalculeerd. In het eerste jaar verwachtten ze ongeveer 30.000 unieke bezoekers. Daar zitten ze dus na vier dagen al bijna aan. Kennelijk hebben ze een enorme behoefte aangeboord aan handzame informatie over sociaal en groen beleid van Nederlandse banken. 

ASN Bank is beste verliezer

En de winnaar van 2008 in de categorie duurzaam beleggen is: de ASN Bank. Of beter gezegd, ASN Bank is de beste verliezer. De groene bank wist de koersval op haar aandelenpakket te beperken tot 35,8 procent. Hoewel geen belegger de vlag zal uitsteken is dat in het dramatische beursjaar 2008 toch een prima resultaat. De AEX op het Damrak, de index van meest verhandelde fondsen, kelderde door de kredietcrisis immers in recordtempo met 55 procent.