Categorie: "CO2-opslag"

M-woord is gevallen over CO2-opslag onder Barendrecht

Het m-woord over de CO2-opslag onder Barendrecht is dan toch gevallen. Het Financiële Dagblad concludeert vandaag dat er zoveel fuzz is rond het omstreden project van Shell dat het dreigt te mislukken. Niet alleen bewoners en gemeentebestuur van Barendrecht keren zich tegen het opslaan van een enorme bel kooldioxide onder nieuwbouwwijk Carnisselande. Verschillende wetenschappers, milieuclubs en buurgemeenten Ridderkerk en Albrandswaard vinden het ook maar niets.

Gek genoeg haalt het FD ook directeur Ton Hoff van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) aan, terwijl die juist groot voorstander is van CO2-opslag. De man had alleen in een persbijeenkomst gezegd dat het ministerie van VROM nogal stupide heeft gehandeld door niet met bewoners te praten. Het gevolg is argwaan, boosheid en angst voor het project in Barendrecht. Er worden daar zelfs vergelijkingen getrokken met de ramp bij het Nyosmeer in Kameroen waar een grote wolk natuurlijk gevormd CO2 ontsnapte en dood en verderf zaaide.

Wetenschapsblad pompt emoties CO2-opslag verder op

Het populair-wetenschappelijke blad NWT pompt de emoties rond de geplande CO2-opslag in Barendrecht in zijn laatste uitgave flink op. Het blikt alvast vooruit op de ramp die ontstaat als een wolk broeikasgassen onder de nieuwbouwwijk Carnisselande ontsnapt. De cover zou niet misstaan als een affiche voor een kaskraker uit Hollywood. ‘Carbon Capture in Barendrecht, the last days of humanity’, ofzoiets. 

Shell is woedend. Volgens het concern dat toch al kampt met een rampzalig milieu-imago gooit NWT onnodig olie op het vuur. ,,Zó suggestief”, klaagt een woordvoerder in het AD. De milieu effectrapportage geeft juist aan dat CO2-opslag onder Barendrecht volkomen veilig is, stelt Shell. NWT heeft daar zo zijn twijfels over. In de milieustudie zou geen rekening zijn gehouden met lekkages en de gevolgen van windstil weer als een wolk CO2 ontsnapt.

Shell vindt schone energie veel te duur

Er waren tijden dat Shell tenminste nog probeerde zich een groen imago aan te meten, hoewel die pogingen al misleidend waren. Maar vanaf vandaag doet de oliemaatschappij niet eens meer de moeite om aan green washing te doen. Shell voelt helemaal niets meer voor schone energie. De investeringen in zonne- en windenergie en waterstof gaan vrijwel naar nul. Alleen in biobrandstof wordt nog wat geld gestoken.

Volgens Shell levert schone energie te weinig geld op. De ontwikkelkosten wegen niet op tegen de baten. Zeker niet nu de olieprijs fors is gezakt. Behalve biobrandstof blijft het concern ook geld steken in CO2-opslag. Daar krijgt het tenminste vele miljoenen euro’s subsidies voor van de Europese Unie. En daarvoor zwaaien de deuren van het hoofdkantoor in Den Haag wel wijd open.

Nieuwe website CO2-opslag gortdroog

Geen klimaatmaatregel die meer consternatie veroorzaakt dan CO2-opslag. Voor het  proefproject in Barendrecht dreigt de boel gierend uit te klauwen te lopen. Bewoners zijn woedend en doodsbang dat zij straks op een broeikasbom wonen. Als er een lek ontstaat – waarvan betrokken wetenschappers claimen dat het onwaarschijnlijk is – zijn ze de klos. Niemand vertrouwt de zalvende woorden van Shell.

Verdraaid lastig, want juist CO2-opslag is dé pijler voor Nederland om de klimaatdoelen te halen. Daarom is vandaag de nieuwe website CO2afvangenopslag.nl gelanceerd waar de milieubeweging, de industrie en wetenschappers uitleggen wat de techniek nu eigenlijk behelst. Of dat veel verduidelijkt is de vraag. De site is gortdroog voor de lezer die voor het eerst iets over CO2-opslag wil weten. 

Satirische commercial over ‘schone kolentechniek’

 

De luchtverfrisser van de anti-Clean Coalcoalitie’, Thsiisreality.org,  kenden we al. Het spotje van de Coen Brothers (makers van onder meer kaskraker No Country for Old Men) doet het bijzonder goed op internet en wordt in de VS op tv uigezonden. Groen.blog.nl presenteert u nog zo’n fijne satische commercial. Een kijkje achter de schermen van de  milieuvriendelijke ‘schone kolentechniek’, die niet bestaat.

Barendrecht wil geen CO2-opslag onder de achtertuin

Barendrecht dendert vanaf vandaag linea recta de Dikke van Dale binnen. Het college van B&W introduceert de term: NUMBY, analoog aan Not Ín My Backyard (NIMBY), maar aangepast aan de Barendrechtse frustratie. Onder de rook van de Botlek zijn ze namelijk als de dood dat het experiment om CO2 in een leeg aardgasveld onder een woonwijk te pompen helemaal mis gaat. Daarom zegt het college na bewonersprotesten: Not Under My Backyard!

Coal Clean, de nieuwe luchtverfrisser van de Coen Brothers

Bestaat schoon fossiel niet? Toch wel. Kijk naar de advertentie voor Coal Clean, de nieuwe luchtverfrisser. Een heerlijke persiflage van de Coen Brothers (onder meer the Big Lebowski en No Country for Old Men) op de succesvolle lobby om broeikasgassen uit kolencentrales onder de grond te proppen. In de Verenigde Staten De tv-spot wordt uitgezonden door thisisreality.org, een samenwerkingsverband van milieu-organisaties met onder meer de Alliance for Climate Protection van Al Gore.

Slechts aardgasvelden vol CO2 gaan boven Groningen

Shell

bron: Shell

Er gaat niets boven Groningen, behalve lege aardgasvelden. Dat moeten de noordelijke provincies hebben gedacht, toen ze besloten met energiebedrijven een plan te schrijven voor grootschalige, ondergrondse CO2-opslag .  Hoe omstreden de techniek ook is – in de praktijk moet nog blijken of de broeikasgassen niet ontsnappen - van Europa mag Nederland het ondergronds opslaan van broeikasgassen meetellen om de klimaatdoelen te halen. 

In Barendrecht zijn ze een stuk sceptischer. Shell wil daar bij wijze van proef CO2 in een leeg gasveld stoppen, precies onder de woningen. Dat idee slaapt niet zo lekker, vinden protesterende bewoners. Volgens gemeentelijk adviseur en emeritus hoogleraar hydrologie Cees van den Akker hebben zij geen ongelijk. Het ondergronds pompen van broeikasgas is volgens hem wellicht onveilig .,,Shell mag dan wel verkondigen dat het hier gaat om een bewezen technologie, maar feit is dat het op veel gebieden gissen blijft’, stelt hij in PM Magazine. ,,Zo weten we niets van de bodemkundige gevolgen.”