Categorie: "CO2-uitstoot"

Opmars groene daken in steden

Op de terugreis van een paar dagen weg, struikelde groen.blog in Rotterdam over posters waar groene daken op worden aangeprezen. Rotjeknor heeft inderdaad nogal wat ambities om milieu- en klimaatvriendelijk te worden. Kennelijk past subsidie op groene daken daar ook in. Want wat een paar jaar geleden nog werd beschouwd als een gekke curiositeit, heeft zich inmiddels bewezen als echt functioneel groen.

Groen op daken staat namelijk niet een stuk beter dan kale hopen steen in de stad, het zuivert ook de lucht. Bovendien slurpen groene daken bij een stortbui regenwater, waardoor anders het riool overstroomt. En last but not least dempen de plantjes geluidsoverlast. Rotterdam is niet de enige stad die de voordelen inziet. Meer gemeenten geven subsidie, zoals bijvoorbeeld Groningen. Hierrr, hierrr, hierrr en hierrr een korte bloemlezing met wat marktinfo over groene daken.

Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht

Het is al eerder geschreven op deze plek: leve de recessie. Minister Jacqueline Cramer van Milieu vindt dat nu ook officieel. In een brief van haar die de Volkskrant uit een la in de Tweede Kamer heeft gejat gekregen, staat dat de korte-termijnklimaatdoelen door de recessie vermoedelijk worden gehaald.

Het is allemaal nog niet zeker, maar het ziet er allemaal rooskleurig uit voor de Nederlandse Kyoto-doelen: zes procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2012, ten opzichte van 1990. Volgens Cramer worden ook vergunningen voor windturbines ook sneller afgegeven. Zouden de vliegende W-teams dan toch effect hebben? Laten ze het in Urk maar niet horen.

Witte Huis zegt nu officieel: broeikaseffect, best belangrijk

Het Witte Huis zegt het nu eindelijk ook officieel: boeikasgassen, best belangrijk. Volgens het ministerie van milieu, het Environmental Protection Agency (EPA) is het bewijs dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens ‘verpletterend en overtuigend’.

Daarmee committeren de Verenigde Staten zich voor het eerst aan het nemen van maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Ook kweekt het goodwill bij landen als China en India om in actie te komen. Zij hebben altijd gezegd pas een klimaatpolitiek te willen voeren als de grootste vervuiler ter wereld, Amerika, de eerste stap zet.

Shell in de VS over: cap-and-trade of CO2-tax

In de Verenigde Staten woedt nog de discussie hoe de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen het best in te perken. Een CO2-belasting of het Europese cap-and-tradesysteem, oftewel de emissiehandel? En drie maal raden wie meepraat: juist, onze eigen koninklijke Shell. Marvin Odum, Shells oliebons, probeert een dame in de studio uit te leggen wat volgens hem de voorkeur heeft: cap and trade dus.

Bouw kolencentrales op de helling

De drie omstreden kolencentrales die energiebedrijven in de Eemshaven en op de Maasvlakte willen bouwen staan op de helling. De Raad van State gaat het Europees Hof in Luxemburg vragen hoe het nou eigenlijk zit met de maximaal toegestane uitstoot van zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx). Nederland mag zoals elke lidstaat die troep niet onbeperkt de lucht in spuiten. 

Met die drie toekomstige kolencentrales – twee in de Eemshaven en een op de Maasvlakte - gaan wij veel meer vervuilen dan is toegestaan, denkt milieubeweing. De milieuvergunning die al is afgegeven moet dan in de prullenbak. Het besluit van de Raad van State om het Europees Hof om duidelijkheid te vragen is een belangrijke overwinning in de procedure die de milieubeweging voert. Het duurt namelijk an-der-hal-luf jáár voordat de Europese rechters eindelijk antwoord geven. De bouw van de kolencentrales wordt daardoor sowieso flink vertraagd.

Nederlandse overheid energieverspiller, vindt WattzOn.com

 
@ Yahoo! Video

Okay, ik geef het toe: de schrijver van deze blog is een grote hypocriet. Tenminste, dat zou ik gaan denken bij het invullen van mijn energieconsumptie op de site www.WattzOn.com. Op de site kan je berekenen hoeveel watt je met jouw leefstijl verbruikt, en dus hoeveel CO2 je uitstoot. Bovendien kan je je resultaat vergelijken met Wattzon-gebruikers. 

NASA-satelliet voor broeikasmetingen stort neer

De Verenigde Staten verliezen tegenwoordig echt op alle fronten van Azië. Economisch kunnen de Amerikanen het al lang niet meer bijbenen, op de Olympische Spelen worden ze dolgedraaid door Chinezen en sinds vandaag leggen ze ook het in de ruimte af. 

Waar Japan pas geleden nog succesvol een satelliet lanceerde om CO2 te meten, stortte die van de Amerikanen – de Orbital – vandaag jammerlijk neer. Veertien minuten na liftoff haperde de aandrijving die niet loskoppelde van de satelliet en plonste het peperdure stukje techniek van ruim 273 miljoen dollar vlakbij Antarctica in het water.

‘Californië groenste grote economie ter wereld’

Interessant Yes We Can-retoriek in Newsweek onder de kop Greenest Nation. Het tijdschrijft vraagt zich af wat de meest duurzame, grote economie ter wereld is. ‘s Werelds vieze mannen China en Verenigde Staten uiteraard niet. Duitsland dan? Japan?

Nee, het antwoord is volgens Newsweek: Californië. De staat met 37 miljoen inwoners die te boek staat als tiende economie ter wereld stoot per dollar bruto nationaal product (bnp) 20 procent minder CO2 uit dan bijvoorbeeld Duitsland.

Klimaatclub 350.org maakt erg hip filmpje

Het belangrijkste getal van de eeuw wordt het al genoemd: 350. Het staat voor 350 ppm, parts per million. En dat heeft weer alles te maken met de CO2-concentratie in de lucht. Volgens wetenschappers als James Hansen – een van dè autoriteiten op klimaatgebied – is dat de uiterste kritische grens om klimaatverandering op lange termijn niet wereldwijd gierend uit de bocht te laten slippen.

Tropische bomen groeien als kool op CO2-uitstoot

Hoe bedoelt u, CO2 is slecht voor het milieu? De plantjes groeien er prima op. Tropische bomen zijn de afgelopen jaren een stuk groter geworden, hebben Britse wetenschappers ontdekt. Daardoor zuigen ze bovendien twintig procent meer broeikasgassen op dan voorheen.

De wetenschapper hebben door tropische regenwouden over de hele aarde gezworven en bijna een kwart miljoen palmbomen onderzocht. Volgens hen groeien de bomen als kool, juist door de hoge concentratie CO2 in de lucht. Hun verklaring luidt dat het erop lijkt dat de natuur zo een poging doet om broeikasgassen uit de lucht te zuiveren. Maar, waarschuwen zij, ook: dat kan niet eeuwig doorgaan. Ook palmbomen groeien niet tot in de hemel.