In Amsterdam begint duurzame energie ergens op te lijken

In Amsterdam begint duurzaamheid ergens op te lijken. Het geld dat wordt binnengesleept dankzij de verkochte aandelen Nuon wil de stad steken in een ambitieus plan: een eigen groen energiebedrijf.

Amsterdam wil de zonne- en windenergiestad van Nederland worden en in 2025 met lokaal geproduceerde duurzame energie in één derde van haar energiebehoefte voorzien. De stad gaat daarom een eigen duurzaam energiebedrijf oprichten, dat samen met het bedrijfsleven investeert in duurzame energieproductie in de stad. Nou ja, zo ver is nog niet helemaal, maar het college van B&W gaat wel een onderzoek instellen dat moet resulteren in een businessplan voor dit duurzame energiebedrijf.

Wethouder Vos (Milieu) zegt in haar eigen persbericht zo:  ,,Door ook zelf te gaan investeren in duurzame energie laten we de markt zien dat we geloven in deze ontwikkeling en dat Amsterdam duurzame energieproductie in de stad van groot belang vindt. Samen met bedrijven willen we Amsterdam tot koploper maken in duurzame energieproductie.”

En Wethouder Gehrels (Bedrijven): ,,Een duurzaam energiebedrijf biedt grote kansen voor een nieuwe innovatieve sector in de stad. Minder afhankelijkheid van fossiele energiebronnen is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor een gezonde economische toekomst van Amsterdam.”

Het duurzame energiebedrijf zal samen met het bedrijfsleven en woningcorporaties gaan investeren in duurzame energieprojecten in de stad. Dit zijn zon-pv en windprojecten en mogelijk ook andere duurzame energieprojecten. Ook zal het bedrijf investeren in de aanleg van een ‘smart grid’ – een slim elektriciteitsnet.

Amsterdam heeft als doelstelling dat de stad in 2025 40% minder CO2 uitstoot dan in 1990. Het klimaatbeleid richt zich op energiebesparing, het efficiente gebruik van fossiele brandstoffen en de opwekking van duurzame energie. In dit laatste is een belangrijke rol weggelegd voor het nieuwe duurzaam energiebedrijf.

Lees ook:Daar isie weer, The Skeptical Environmentalist
Lees ook:Amsterdam is 5 en 6 juni duurzaam
Lees ook:Marijke tegen de PC Hooft-traktor
Lees ook:Shell: ‘In 2050 hoogstens 30 procent duurzaam’
Lees ook:Amsterdam slingert vuile truck op de bon

7 reacties op “In Amsterdam begint duurzame energie ergens op te lijken

 1. Danny

  Ik hoop dat Amsterdam zich echt gaat inzetten om de stad schoner te krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sandra Versteegen

  Dat is een groot project voor een gemeente die zijn zaakjes vaak niet helemaal voor elkaar heeft; moet een gemeente zoiets wel oppakken? Is de provincie of het rijk niet de aangewezen instantie hiervoor…..

    /   Beantwoorden  / 
 3. gold account

  In 2007 vormde IBM een coalitie van innovatieve nutsbedrijven om het gebruik van technologie voor een slim elektriciteitsnet te versnellen en de industrie door deze uitdagende transformatie vooruit te helpen. De Global Intelligent Utility Network Coalition wil de wijze veranderen waarop stroom wordt opgewekt, verdeeld en gebruikt; door het toevoegen van intelligentie aan de huidige systemen voor het reduceren van uitval en fouten, het beheren van de vraag en voor het integreren van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Mandy de Bakker

  Mmm, weet niet of ik nu zo’n voorstander ben van al die windmolens, zonnepanelen werkt ook heel goed en die vallen als ze op daken liggen toch iets minder op in het landschap.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.