Het groene goud van de oliebol

oliebollen in biobrandstof

Staat de pan met oliebollenvet nog na te walmen in de schuur? Ik zeg: race met frituurpan op de achterbank zo snel mogelijk naar Emmeloord. De plaatselijke kringloogwinkel Het Goed neemt het stinkende spul met liefde van u over. Ze mogen in het polderdorp dan ver van de bewoonde wereld leven, gek zijn ze niet. Emmeloord heeft ontdekt dat oliebollenvet groen goud is. Het viezige residu van uw nieuwjaarshap is namelijk ideaal als biobrandstof. De kringloopwinkel is daarom een grootscheepse inzamelingscampagne begonnen. En met redelijk succes. De teller staat tot dusver op ruwweg vijfhonderd kilo oliebollenvet dat het bedrijf Beneluxvet uit Dronten verwerkt tot biobrandstof.

Maar zo klein als Emmeloord is, zo groot moeten ze leren denken. Even voorrekenen: voor 25 oliebollen is één liter vet nodig. We mogen er vanuit gaan dat Nederlanders met oud en nieuw toch zeker  veertig miljoen oliebollen. Dat is – houd u vast – 1,6 miljoen liter potentiële biobrandstof.

Hoeveel de kringloopwinkel ontvangt voor het ingezamelde vet, is niet duidelijk. De gemeente Amstelveen ontving vorig jaar bij een soortgelijke actie 0,15 cent per liter die bewoners bij het afvalstation inleverden. Dus Emmeloord, reken uit uw potentiële wint.

Lees ook:Week van Shells groene ontmaskering
Lees ook:Nederland zorgeloos over klimaatverandering
Lees ook:Brandende zonnepanelen blussen bloedlink
Lees ook:Dikke streep door invoering milieuzones
Lees ook:Het zit Australië niet mee: na bosbranden, nu olieramp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.