DSM leert micro-organismen bio-ethanoltruc

De illusie dat biobrandstof het panacée is tegen klimaatverandering, ligt al weer even achter ons. Voedselrellen door hongerige armen in de wereld, die het niet zo’n goed idee vonden dat hun kostbare maïs, suikerriet en graan door ons wordt verstookt, hebben het westen stevig wakker geschud. En anders gebeurde dat wel door vervelende rapporten dat biobrandstof misschien toch niet zo’n wondermiddel is.

Maar verdwenen is de droom over een briobrandstofeconomie allerminst. Want de tweede generatie moet het helemaal gaan worden. We stoken dan geen voedsel meer op, maar ons gft- en landbouwafval. Helaas was dat toekomstbeeld nog ver weg, dachten we. Of niet? Chemieconcern DSM verwacht dat het over twee tot drie jaar al op grote schaal bio-ethanol uit de inhoud van onze biobak te kan produceren.

In het agrarisch dagblad zegt een woordvoerder van de Nederlandse multinational dat onderzoekers – nee, het is geen grap – dat onderzoekers mirco-organismen léren om suikers uit gft- en landbouwafval te eten, in plaats van uit voedselgewassen als maïs en suikerriet. Op die manier produceren ze bio-ethanol, een ruwweg dezelfde soort alcohol als in biertje, maar dan bedoeld als brandstof. In Brazilië wordt het al lang op grote schaal gebruikt.

Maar zoals, gezegd, het dresseren van micro-organismen is geen grap. Zeker niet als je bedenkt dat DSM misschien de pot met goud heeft ontdekt. Het concern wil de technologie als licentie verkopen aan energiebedrijven. Die moeten van hun smerige kolenverslaving af, omdat Europa ze straks zwaar laat betalen voor de broeikasgassen die zij de lucht in pompen. Duurzame bio-ethanol kan wel eens dè oplossing om veel schonere elektriciteit mee op te wekken. De Spaanse energiereus Abengoa heeft wat dat betreft een vooruitziende blik en participeert in het project, dat overigens helaas wordt uitgevoerd in de Verenigde Staten.

Lees ook:Moslimpredikant: ‘Rijden op bio-ethanol is een zonde’
Lees ook:Olie en boer Rudo hebben honger
Lees ook:Australië print zonnecellen als bankbiljetten
Lees ook:Eureka! Zeilen vermindert de CO2-vervuiling
Lees ook:ECN voospelt: over twintig jaar massaal in elektrische auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.