Categorie: "Energiebesparing"

Noordelijk halfrond na Pasen beetje energiezuiniger

Zalig Pasen! Vanaf de dag dat de wederopstandig van Jezus wordt herdacht, doen wij op aarde onbewust ons best het wat zuiniger aan te doen. Op het noordelijk halfrond ligt het stroomverbruik in april en mei namelijk opvallend laag, vergeleken met de rest van het jaar. 

In New Engeland is met name eerste Paasdag bijzonder duurzaam, meldt The New York Times. Sinds 2000 wordt die zondag steevast het minste elektriciteit verbruikt. In Nederland porren wij de kachel meestal nog even op, om die in mei ineens een stuk lager te zetten. Uit CBS-cijfers blijkt dat die maand het stroomverbruik ineens inzakt. 

Superzuinige ledlamp blijkt (nog) grote hoax

Bij groen.blog dachten we ook: de ledlamp heeft de toekomst. Want zuinig, klein en multitoepasbaar. Blijkt dat een grote hoax te zijn. Het hooggeachte meetinstituut (het Van Swinten Laboratorium) haalt het energiezuinige imago van de ledlamp hard onderuit. Ledlampen verbruiken namelijk nog altijd meer energie dan een spaarlamp – schrijft Trouw- en ze geven ook nog eens minder licht dan een gloeilamp. Ook is nooit aangetoond dat een ledlamp 20.000 tot 50.000 uur meegaat, zoals fabrikanten beweren.

Daar zit minister Jacqueline Cramer ook mee in haar maag. Zij heeft zich vrijwillig opgeworpen als ambasaadrice van de ledlamp, met alle leugens van dien. Niet dat zij zelf loog, maar pijnlijk is het wel. De ledlamp is wel negentig procent zuiniger dan een gloeilamp, riep zij laatst nog bij de aftrap van een campagne voor ledverlichting in Friesland.

Europa legt ei over nieuw uiterlijk energielabel

De Europese Unie heeft haar ei gelegd over de nieuwe look van het energielabel. De bekende overzichtelijke tabel – van de zuinige groene A tot rode G die staat voor een verspillend apparaat - verandert. Voortaan wordt gewerkt met letters en getallen. Milieu- en consumentenorganisaties ageeerden al langer tegen die verandering en ook binnen de EU was er heibel tussen lidstaten.

Wij consumenten raken straks namelijk volledig de draad kwijt, vrezen tegenstanders. Straks krijg je een situatie waarbij de zuinigste wasmachine op de markt bijvoorbeeld A40 krijgt, terwijl de zuinigste vaatwasser niet verder komt dan A10. De ontwikkeling van de techniek verschilt namelijk per apparaat. Wij kunnen daardoor in de winkel niet meer goed of die vaatwasser wel écht de meest eco-vriendelijke versie is. Want geldt voor een vaatwasser nu A10 of A40?

Earth Hour: doorslaand succes of niet?

Groen.blog heeft gisteren een ministeekproef genomen om het succes van Earth Hour te meten. Familie en vrienden gebeld, rondje door de wijk gemaakt. Het resultaat: de lichtjes schenen als altijd.

Toch spreekt het Wereld Natuur Fonds (WNF) van een succes. In Nederland doofden een half miljoen lampen, een besparing van 50 megawatt. Netbeheerder Tennet spreekt van ‘een kleine afname van het elektriciteitsgebruik’. In Europa was de animo ook groter dan in 2008. Wereldwijd hulden symbolen als het Opera House in Sydney, de piramides van Gizeh in Egypte en de Sint Pieter in Rome zich in het donker.

Groen.blog vraagt zich daarom af:

Was Earth Hour een doorslaand succes?

Loading ... Loading ...

Amerikaans groen home improvement op internet

 

George Bush jr mag dan jarenlang elke klimaatpolitiek vakkundig hebben geblokkeerd, in de Verenigde Staten heeft de tijd niet stilgestaan. Het barst er – veel meer dan bij ons – van de groene initiatieven. Neem www.greenovation.tv, ‘s werelds eerste internet tv-kanaal over ecovriendelijk bouwen, zoals zij zelf claimen. De site wordt binnenkort gelanceerd. Saai? Bovenstaande video is toch best aardig knip- en plakwerk. Op hun blog kan de groene klusser alvast zijn hart ophalen.

Klappertandend vrijdag wametruiendag doorkomen

Post krijgen is altijd gezellig, en helemaal van Anne-Marie van de Warmetruiendag. Eerlijk gezegd was het helemaal langs mij heen gegaan. En daarom is het fijn dat Anne-Marie mij er nog even op wijst, want vrijdag is het weer zo ver: het jaarlijkse dagje klappertanden voor het klimaat.

Wat is de warmetruiendag? Nou, schrijft, Anne-Marie, de naam zegt het al. De verwarming gaat die dag één, tot twee graden lager en iedereen doet een warme trui aan. Kou lijden voor een beter klimaat. Even milieuvriendelijk als Spartaans dus. Toch doen er volgens Anne-Marie mínstens twee miljoen mensen mee.

Strippen voor het milieu helemaal hot

Strippen voor het milieu is echt helemaal hot in 2009. Werden we pas geleden nog verrast door modellen die op de catwalk met de billen bloot gaan voor milieuvriendelijk geproduceerde kleding, deze week komt de surprise uit Engeland.

Lucy Pinder heet de pin updame, en ze poseert in groene lingerie voor een klimaatvriendelijke Valentijnsdag. Ze werd in Engeland razendsnel uit het Big Brotherhuis voor celebrity’s gegooid, maar dat heeft haar populariteit onder Engelse heren niet geschaad.

,,Turn me on, turn it off”, is haar nieuwe lijfspreuk. Niet helemaal toevallig ook de slogan van de Energy Saving Trust Campaign die oproept energieslurpers in huis uit te zetten om elektriciteit te besparen. Lucy’s klimaatneutrale fotoshoot is hierrrr te zien bij tabloid The Sun. Het zijn keurige, onschuldige plaatjes voor haar doen.