Klappertandend vrijdag wametruiendag doorkomen

Post krijgen is altijd gezellig, en helemaal van Anne-Marie van de Warmetruiendag. Eerlijk gezegd was het helemaal langs mij heen gegaan. En daarom is het fijn dat Anne-Marie mij er nog even op wijst, want vrijdag is het weer zo ver: het jaarlijkse dagje klappertanden voor het klimaat.

Wat is de warmetruiendag? Nou, schrijft, Anne-Marie, de naam zegt het al. De verwarming gaat die dag één, tot twee graden lager en iedereen doet een warme trui aan. Kou lijden voor een beter klimaat. Even milieuvriendelijk als Spartaans dus. Toch doen er volgens Anne-Marie mínstens twee miljoen mensen mee.

Moeten we dan onszelf kastijden voor een beter klimaat? Volgens Anne-Marie niet. ,,Ongeveer een derde van de Nederlandse woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Daar kan met gemak 30 procent vanaf zonder comfort te verliezen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde stroomverbruik van ruim 60 euro per maand waar ook zeker 30 procent op bespaard kan worden, blijkt uit gegevens van Milieucentraal.”

,,Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor een derde van de Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. De verwarming één graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. De twee miljoen deelnemers sparen circa 66 ton CO2 en circa twee miljoen euro. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar!”

Welke klimaathelden gaan dan een dagje klappertanden voor het klimaat? Anne-Marie geeft een voorbeeld: ,,Zo gaan op de Haagse basisschool de Leyenburg om tien uur 500 leerlingen het Warme Truienlied instuderen en daarna met zangeres Sarah Fairfield uitvoeren. Alle klassen doen mee aan een uitgebreid lesprogramma over duurzame energie en op de Warme Truiendag zelf laten kinderen zien wie de meeste lagen over elkaar heen aan kan trekken in de Michelinwedstrijd.”

Even dacht ik dat ze de reactie aan groen.blog.nl, als waardering voor de mooie verhalen. Helaas, haar aandacht werd vooral getrokken door het stukje over Yvo de Boer, klimaatbaas van de Verenigde Naties die milieu-activisten oproept weer de barricaden op te gaan, in plaats zich in slaap te laten sussen aan de onderhandelingstafel. Anne-Marie zegt: ,,Om echt wat te bereiken op de Klimaattop in Kopenhagen eind 2009 moeten de mensen weer de barricaden op. De tijd van praten is echt voorbij, de stappen die we gezet hebben zijn te klein. Deelnemers aan de Warme Truiendag zetten die eerste stap op 13 februari!”

Lees ook:Erg warm april, na koude nawinter
Lees ook:Noordelijk halfrond na Pasen beetje energiezuiniger
Lees ook:Na klappertanden voor klimaat, straks in het donker zitten
Lees ook:Oude, vieze barrels duizend euro waard op de sloop
Lees ook:Spam medeveroorzaker klimaatprobleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.