W-teams voor veel meer windmolens op land

Het kabinet heeft het helemaal gehad met het verzet tegen windmolens op land. Door het Not-In-My-Back-Yard-syndroom (NIMBY) schiet het allemaal niet op met windenergie in Nederland. Bewoners vinden de masten in het landschap spuuglelijk en klagen almaar over geluid. Bovendien zit Defensie te zeuren dat de windmolens hun radar verstoren.

Tijd voor actie dus, tijd voor het Windteam. Jazeker, dat is het laatste ideetje van kabinet, provincies en gemeenten. Vliegende W-teams moeten de aanleg van windparken een enorme zwengel geven. Ze waaieren vanuit Den Haag uit over Nederland en gaan overal adviseren en ’misverstanden’ bij omwonenden wegmasseren. Verder komt er een landelijke helpdesk en wordt regelgeving aangepast zodat aan het eindeloos getraineer tegen nieuwe windmolens een einde komt.

Het kabinet knijpt hem namelijk. In 2010 moet negen procent van de stroomvoorziening duurzaam worden opgewekt. Dat halen we pas als op land twee keer zoveel windmolens komen te staan. Op dit moment staat er 2000 Megawatt, wat 3,9 procent van onze elektriciteitsvoorziening opwekt. Dat moet in krap twee jaar verdubbelen. Werk aan de winkel voor de W-teams dus.  

Toch is minister Jacqueline Cramer (milieu) één dingetje vergeten: omwonenden laten meeprofiteren in de winst van windenergie. Dat zou wel eens veel effectiever kunnen zijn om klagende omwonenden zo’n gevaarte in hun achtertuin te laten omarmen. Immers, hoe harder de turbine in dat geval draait, hoe meer geld ze verdienen. Wie zou er dan nog klagen over geluid? Cramer had dat idee een tijd geleden toch duidelijk voorgesteld, maar kennelijk is ze haar eigen suggestie weer vergeten.

Lees ook:Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’
Lees ook:Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht
Lees ook:Leger ‘vecht’ tegen bouw windturbines
Lees ook:Tien Belgische misverstanden over windenergie
Lees ook:Cramer overwinnaar van crisispakket

4 reacties op “W-teams voor veel meer windmolens op land

 1. Harrie Hageman TEGENWIND.NET

  Den Haag ligt ver van de windmolenterreinen, dat is duidelijk.
  In de Noordoostpolder wil men in bewoond gebied het grootste windmolenterrein van Nederland aanleggen met 100 offshoremolens.
  Het is een erezaak geworden voor de politiek en voor de deelnemers een zaak van enorm financieel gewin.
  Omwonenden worden onjuist geïnformeerd, er wordt gelogen en bedrogen.
  Met andere woorden, dit is een crimineel project.
  Wie durft hier over nimbys te praten, het is een gotspe
  Zie voor meer info http://www.tegenwind.net

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henk Daalder Windparken Wiki

  Het nieuwe windpark in de NOP is niet crimineel, het is een mooi plan. En de te bouwen windenergie is heel hard nodig, niet voor wat den haag wil, want zij zijn redelijk irrelevant. Windenergie is heel hard nodig, voor onze duurzame energie voorziening, voor de de betrouwbaarheid en om minder afhankelijk te zijn van chanterende fossiele leveranciers.

  Het NOP had aantrekkelijk kunnen zijn, als de inwoners van de NOP en Urk het plan de afgelopen 16 jaar niet hadden genegeerd. 16 jaar zijn ze al bezig, 3 keer opnieuw begonnen, en al dit 16 jaar hebben de inwoners van de NOP de kans gehad, te zeggen: “OK, als het moet, maar dan wil ik er beter van worden”. Te weinig mensen deden dat.
  De gemeenteraden lieten het aan anderen over, ze hadden de leiding moeten nemen, maar deden dat niet of onvoldoende.
  Maar de project organisatie kan een stap zetten door de inwoners een aandeel aan te beiden.
  De mensen die dat willen kunnen zich dan inkopen, om hun eigen opwek vermogen te kopen. Ze zouden dan recht moeten hebben op stroom tegen kostprijs. En die kostprijs is de komende jaren constant. Want als die windmolens draaien, en betaalt zijn. Leveren ze gratis stroom. Alleen de financieringskosten tellen dan nog, en het onderhoud.

    /   Beantwoorden  / 
 3. komkommer

  Horizonvervuiling!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Helmuth Boeger

  Dear All,

  I’m very glad you choosed my picture for your web-site. Would you please be so kind to add my Name as the photographer?

  Thank you

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.