Spanje aan kop met opwekken windenergie

Ze zijn al Europees kampioen voetbal, hebben de beste tennisser ter wereld, de beste wielrenners. En nu bezit Spanje ook het wereldrecord windenergie. Donderdag werd een paar uur veertig procent van de elektriciteitsbehoefte opgewekt uit windenergie, dankzij een storm die langs de kust van Noordwest-Spanje raasde. Op die plek staan de meeste windmolenparken van het land.

Volgens de Spaanse club voor windenergie kan het nog beter. Op het hoogtepunt van de storm werkten de turbines op slechts 68 procent van hun theoretische vermogen. Gemiddeld wekten de molens tijdens het noordweer 29 procent van de Spaanse stroom op. Dat is al bijna drie keer zoveel als het gemiddelde aandeel windenergie in het elektriciteitsverbruik van de Spanjaarden.

De prestatie heeft Spanje een complimentje opgeleverd van het Wereld Natuur Fonds. De natuurbeschermers sporen de Spanjaarden aan zo door te gaan, want het gaat hartstikke goed. Vorig maand wekte het land al eenderde van zijn stroom op uit schone bronnen. Wederom met dank aan het noodweer.

Want behalve storm, bleek ook de hevige regenval een zegen. De waterkrachtcentrales draaiden op volle toeren. Al met al betekent dat in Spanje 38 procent minder CO2 is uitgestoten dan gewoonlijk, meldt tenminste de Britse krant The Guardian. Als Spanje zo doorgaat kan het volgend jaar al de grens van gemiddeld dertig procent duurzame energie bereiken. Dat is dan al meer dan de twintig procent die de Europese Unie in 2020 wil bereiken.

Lees ook:Recessie? Groene sector VS voorspelt walhalla
Lees ook:Green washing Daihatsu onschadelijk gemaakt
Lees ook:‘Californië groenste grote economie ter wereld’
Lees ook:Atoomstroom populair bij hoog opgeleide man
Lees ook:Amersfoorter heb geen zin an spaarlamp en groene stroom

Eén reactie op “Spanje aan kop met opwekken windenergie

  1. Danny

    Gaat inderdaad heel goed in Spanje met duurzame energie (is ook makkelijker dan in Nederland) Zie links (rechts boven) op mijn site voor de actuele stroom opwekking in Spanje http://electriciteit.web-log.nl (eolica = windenergie)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.