Claresse tegen het leegvissen van oceanen

Ik kan me niet herinneren de Claresse ooit op een menukaart te hebben gezien. Da’s best jammer, want het is volgens natuurorganisaties een heel duurzaam geteelde vis die de potentie heeft overbevissing te verminderen. Een veelbelovend beestje dus. In Noord-Brabant zijn al zo’n veertig varkensboeren overgestapt op de kweek van de Claresse – een kruising tussen twee Afrikaanse meervalsoorten. Deze week hield een van hen open huis.

En minstens even belangrijk voor de culinaire dierenliefhebber: de kweekvis schijnt prima te smaken. De Stichting Noordzee schrijft op de site goedevis.nl de volgende, wat rommelige recensie: ,,Stevige structuur, geen uitgesproken vissmaak (dat is meestal zo met zoetwatervis), maar belangrijker: geen grondige smaak, wat vaak het geval is met zoetwatervis.”

In België is de Claresse al doodnormaal. Daar ligt de filet bij supermarktgigant Delhaize in de schappen. In Nederland kan je terecht bij Super de Boer, Jumbo, C1000, EM-TÉ en Sligro. Marktleider Albert Heijn geeft op zijn site niet aan dat het Clarresse in het assortiment heeft. AH verkoopt wel filets van de eveneens duurzaam gekweekte Pangasius.

Volgens mij moeten veruit de meeste restaurants de Claresse ook nog op hun kaart zetten. Ik zeg daarom: gooi de paling, haaievinnensoep, zwaardvis en niet duurzaam gevangen schol van het menu en zet de Claresse erop. Hollands glorie uit de Brabantse varkensstal, zonder risico op besmetting met de mrsa-bacterie.

Lees ook:De opmars van de eerlijke bloem
Lees ook:Weg met biologisch, leve lekker organic voedsel
Lees ook:Meeste blije vis in schap van EM-TÉ
Lees ook:Klimaatbaas VN: ‘Activisten, gooi ruiten in op klimaattop!’
Lees ook:ASN Bank is beste verliezer

10 reacties op “Claresse tegen het leegvissen van oceanen

  1. cecile

    Claresse heb ik ook al gezien bij de Jumbo, Em-té, C1000 en zelfs de Sligro!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Willem de Graaf

      Beste Cecile,
      Dank voor je commentaar. Je hebt gelijk! Ik ga het bericht aanpassen.

        /   Beantwoorden  / 
  2. jan

    lijkt op meerval
    smaakt naar meerval
    is meerval

    deze vis bestaat al 20 jaar

      /   Beantwoorden  / 
    1. Monne

      Dat ie op meerval lijkt klopt wel, het is een kruising tussen twee verschillende Afrikaanse meervallen. Maar deze kruising bestond nog niet, die is er pas sinds een paar jaar en heeft dus een nieuwe naam gekregen. In die zin is Claresse dus een nieuwe vis, met nieuwe/verbeterde kenmerken ten opzichte van de bekende meerval.

        /   Beantwoorden  / 
  3. S. Maakloos

    Claresse vis zonder smaak net als Tilapia en Pangasius. Overigens is Claresse en nieuwe naam voor een oud visje dat ooit eens geflopt was in Nederland: Meerval. En “natuurlijke kruising” Willem laat je niet in de maling nemen. En meerval leeft in het smerigst mogelijk water dat er te vinden is in Afrika. Moddersmaak gegarandeerd! En Noordzee heeft gelijk: Smaakt nergens naar. Willem succes met het eten van deze soor maar laat a.u.b. iedereen zelf weten wat hij of zij eet. Dus roep niet op om soorten zomaar van een menukaart af te gooien. Overigens is de Visserij de snelst innoverende en verduurzaamende sector die er is. Dus over een paar jaar zijn de soorten die jij noemt waarschijnlijk duurzaam gevangen. Een klein stukje economieles voor je: ALs wij ze nu niet kopen dan kan die visserij niet investeren in verduurzaming. En dat zou pas zonde zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  4. jurie

    Claresse
    nog nooit , heb ik zoveel het woord duurzaam gehoord , vooral de extreme gunstige voedsel conversie . 1 kg kweekvis voor maar 0.7 kg voer . het wereld voedsel probleem is opgelost .
    wat niet wordt verteld
    om die 0.7 kg droog voer te maken heb je 3.5 kg voedsel nodig . vergeten te vermelden of misleiding ?

    de nl kwekers zijn heilig bij de dump kweekvis uit
    de mekong Delta . dat voorop .

    Claresse is een stap in de richting van de lange weg naar duurzaamheid .

    persoonlijk stoort het me dat Claressa meteen in
    het groen is gezet . want met kweek heb je minimaal 150 vissen per m3 dat is niet natuurlijk
    en veroorzaakt ziekten zelfs bij deze rambo meerval met intern systeem met hoge verversing kan een ziekte zich binnen 10 minuten een totale kweek .

    beste mensen wetende hoe erg er gerotzooid wordt met kweekvis in mekong delta . wil ik de nl kwekers niet afbranden .

    Maar kweekvis gaat de duurzaamheid strijd nooit winnen maar zal in de geschiedenis boeken gaan als een zwarte blazij .

    de gif technieken die men gebruik om ziekten tegen te gaan , slaan totaal door.
    Was men maar bij antibiotica gebleven . maar gif dat bij 100 C
    op jou bord uitelkaar valt vind men al normaal .

    de waarheid komt boven water . de klapper komt vanzelf . dan zult u denken had ik maar .

    moet ik actie ondernemen ? doe ik wel maar meneer
    jurie weet u wel welke handels belangen hier op spel staan . veel groter dan de visserij (denkt zelf dat dit de grootste reden van hun rode stippen zijn ) om kweekvis ingevroren (energie ) van de andere kant van de wereld hier te krijgen
    kost meer gasolie/kerosine dan de (onduurzame) boomkor .

    Jammer dat WNF SDN Greenpeace hier ook niets mee
    doen . maar zijn juist op hun teenjes getrapt want die houden het liever bij een viswijzer msc en gesloten gebieden en dan is alles duurzaam .

      /   Beantwoorden  / 
  5. m.e de Boer

    de laste tijd heeft mijn man claresse vis gekocht bij c 1000 ,maar de ierste keer die ik ze zeg, zei ik tegen hem. .wat voor vis is dat? Ik vind ze raar zie ik,maar nu vind ik ze heerlijk.Ik wil graag weten of de vet die er in zit is gezond.

      /   Beantwoorden  / 
    1. jurie

      M.E. de Boer u bedoelt de omega 3 en 6 vetten
      die zitten niet in Claresse.

      Vis kan zelf geen omega 3 of 6 maken.
      alleen fyto plankton kan door fotosynhese deze basis leggen . deze wordt weer gegeten door aasgrasers of babyvissen . welke weer worden gegeten door grotere vissen .

      Kweekvis is afhankelijk van de goedkope voeding die men geeft meestal plantaardig of afval .

        /   Beantwoorden  / 
  6. jurie

    M.E. de Boer u bedoelt de omega 3 en 6 vetten
    die zitten niet in Claresse.

    Vis kan zelf geen omega 3 of 6 maken.
    alleen fyto plankton kan door fotosynhese deze basis leggen . deze wordt weer gegeten door aasgrasers of babyvissen . welke weer worden gegeten door grotere vissen .

    Kweekvis is afhankelijk van de goedkope voeding die men geeft meestal plantaardig of afval .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.