‘Niet meer elke dag Bratwurst voor Duitsers’

Lef kan je Andreas Troge, topambtenaar van het Duitse milieudepartement niet ontzeggen. In het land waar de Bratwurst een culturele status geniet -behalve het Bratwurstmuseum wordt er dit jaar ook een heus Currywurstmuseum geopend – vindt hij dat één dag per week vlees eten meer dan voldoende is.

Zondag vleesdag moet in Duitsland weer in ere worden hersteld, vindt Troge. Belangrijkste reden: het klimaat. Volgens hem is vijftien procent van de Duitse uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de veehouderij, en dan voornamelijk van de koeien.

En dan heeft hij het nog niet eens over de gezondheidszorg. De belastingbetaler is handenvol geld kwijt aan het bestrijden van hart- en vaatziekten als gevolg van het Bratwurstdieet dat de gemiddelde Duitser traditiegetrouw volgt.   

Troge deed zijn anti-vleesoproep ook nog eens tijdens de Groene Week in Berlijn, het jaarlijkse feestje van Duitse boeren. Om wat extra zout in de wonden te wrijven zei hij dat de Duiters zich beter meer Mediterraanse eetgewoonten kunnen aanleren. Geen vlees maar olijven. Daar zal hij vrienden mee maken in Duitsland.  

De boeren verwijten Troge dan ook ‘goedkoop effectbejag’. Zij hebben naar eigen zeggen de uitstoot van broeikasgassen juist met 22 procent hebben verminderd, ten opzichte van 1990. Nee, dan de Duitse automobielindustrie, klagen ze. Die is verantwoordelijk voor 20 procent van de Duitse CO2-uitstoot, terwijl de regering ze uit de wind houdt bij Europese klimaatmaatregelen. 

De Telegraaf schrijft dat Duitsers volgens hun eigen bureau voor de statistiek al een wat minder vlees zijn gaan eten. In 1991 aten ze 64 kilo per persoon, vorig jaar was dat 58,7 kilo. Voor Troge is er derhalve nog behoorlijk wat zendingswerk te verrichten. Wellicht tijd voor een Duitse versie van de film Meat the Truth.

Lees ook:Vleesindustrie zegt: ‘Vlees minder slecht voor klimaat’
Lees ook:‘Californië groenste grote economie ter wereld’
Lees ook:‘Vetzucht ramp voor het milieu’
Lees ook:Eeuwige kroonprins waarschuwt voor klimaatverandering
Lees ook:Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht

Eén reactie op “‘Niet meer elke dag Bratwurst voor Duitsers’

  1. maagspoeling

    dat vlees gevreet zort ook voor het vernietigen van de amazone voor dier voer (mais graan soja)
    en het voeren van die dieren is een verspiing van eiwitten omdat mensen dat graan etc ook kunnen eten

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.