Categorie: "Groene bedrijven"

Groen vlaggeschip aan rand van afgrond

Zo snel als Econcern is gegroeid, zo snel – of eigenlijk: nog veel sneller – stort het groene vlaggeschip van Nederland naar beneden. Het concern dat de afgelopen jaren met ongekende vaart zijn vleugels uitsloeg, kan de rekeningen niet meer betalen heeft uitstel van betaling aangevraagd. 

Dat het slecht ging met Econcern wisten we al. De economische crisis komt keihard aan, mede omdat allerlei duurzame projecten ineens op de schop gaan. Tweehonderd banen moeten worden geschrapt. Topman Van Wijk smeekte het kabinet daarom om garantiestellingen, zodat projecten in godsnaam door zouden gaan. Het heeft niet mogen baten.

Vliegen zonder ramen en met zonnepanelen

Het geruzie wie tijdens het vliegen bij het raampje mag zitten, is over een paar jaar voorbij. Een nieuwe generatie duurzame vlietguigen beschikt dan namelijk niet meer over ramen. Tenminste, dat denken Spaanse studenten die meedoen aan een duurzaamheidswedstrijd van Airbus. De Europese fabrikant heeft studenten over de hele wereld uitgenodigd om mee te denken over manieren om minder milieubelastend te vliegen.

De Spaanse ‘Big Bang’-high potentials hebben berekend dat een vliegtuig zonder ramen veel efficiënter en dus milieuvriendelijker is. Andere ideeën zijn er ook. Zo wil het Australische COz-team de cockpit opbouwen uit plantaardige vezels van een of andere superboom. Een stel Tsjechen dat deelneemt onder de naam Kometa Brno stelt voor een elektromotor in te bouwen voor het taxiën en het team Solaire Voyager uit Singapore pleit voor zonnepanelen op vliegtuigen om tijdens de vlucht de elektriciteit op te wekken.

Shell: ‘In 2050 hoogstens 30 procent duurzaam’

Vertrekkend Shell-topman Jeroen van der Veer toont zich in een interview opnieuw negatief over de kansen voor de huidige generatie wind- en zonne-energie. In het bladvan het Amersfoortse ingenieursbureau DHV zegt hij dat duurzame energie zelfs bij een olieprijs van honderd dollar per vat nog niet rendabel is, en dat voorlopig ook niet wordt.

Alle visionaire bespiegelingen dat in 2050 de helft of meer van de energie duurzaam wordt opgewekt, verwijst hij ook naar het rijk der fabelen. Tegen die tijd is hoogstens 30 procent van de energie duurzaam, stelt van der Veer. Dat komt vooral, doordat de vraag naar energie onverminderd stijgt. Kortom, onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen blijft gigantisch. Kijk, dat is nog eens goed nieuws voor onze vrienden in het Midden-Oosten.

Shell-topman zegt op tv weer ‘njet’ tegen duurzame energie

Vertrekkend Shell-topman Jeroen van der Veer mocht gisteren in Pauw & Witteman nog eens uitleggen waarom zijn concern niet meer in wind- en zonne-energie wil investeren. Reden: duurzame energie zou bij lange na niet rendabel zijn, en wordt dat evenmin. Gek toch dat ze daar in Spanje heel anders over denken, zei Ahmed Aboutaleb die tegenover Van der Veer zat. Daar wordt het ene na het andere gigantische zonpark uit de grond wordt gestampt. Hierboven Pauw & Witteman in vijf minuten. Op de site is de hele uitzending te zien.

Verzekeringen zien brood in klimaatverandering

Klimaatverandering is niet alleen maar doffe ellende, vindt de verzekeringsbranche. Wereldwijd zinnen zij op nieuwe polissen waarmee wij en bedrijven de schade als gevolg van het broeikaseffect enigszins kunnen afdekken. Zo wordt al gesleuteld aan een polis voor het uitvallen van elektriciteit, voor het geval dat windmolens stilvallen of instorten. Of als zonnepanelen plotseling niet werken.

De oliemaatschappijen en elektriciteitsbedrijven kunnen zich straks indekken tegen schade bij CO2-opslag. Wellicht iets voor Shell in Barendrecht. Ook geven verzekeraars vaker korting op energiezuinig bouwen. En ten slotte kunnen de grote bazen van oliegiganten en kolencentrales zich met een fijne polis indekken tegen mogeijke klimaatclaims.

Shell in de VS over: cap-and-trade of CO2-tax

In de Verenigde Staten woedt nog de discussie hoe de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen het best in te perken. Een CO2-belasting of het Europese cap-and-tradesysteem, oftewel de emissiehandel? En drie maal raden wie meepraat: juist, onze eigen koninklijke Shell. Marvin Odum, Shells oliebons, probeert een dame in de studio uit te leggen wat volgens hem de voorkeur heeft: cap and trade dus.

Greenpeace legt elektronicareuzen langs groene meetlat

Greenpeace heeft een nieuwe versie gelanceerd van zijn Guide to Greener Electronics gelanceerd. Daarin worden producenten van mobieltjes, spelcomputers, pc’s, laptops en software langs de groene meetlaat gelegd. Gekeken wordt naar zaken als openbare informatie over hun recyclingbeleid, terugdringen van de CO2-uitstoot, energieverbruik en gebruik van chemicaliën.

Bovenaan staat nog steeds Nokia. de Finse elektronicagigant. Met vlak daarachter Samsung. Zij staan in het groen. Daarna volgen – met hun voeten in het rood – Sony Ericsson en Philips op een gedeelde derde plek. Volgens Greenpeace is Philips met stip gestegen door een beter inzamelings- recyclingbeleid. Op gebied van chemicaliën en energieverbruik presteert Hollands glorie al goed.

Vette felicitatie voor LLINK, maar echte werk begint pas

LLink, VAN HARTE!! Alle kritiek, ironie en soms een goedbedoelde sneer op deze plek vergeten we even. Op de valreep zijn de benodigde 150.000 leden binnen gesleept. Dat is goed nieuws en een vette felicitatie waard.   

Nu nog even de subsidie veilig stellen die het Commissariaat voor de Media wil intrekken vanwege onhandig administratief gegoochel. En dan? Tja, nieuwe programma’s bedenken, want de tsunami aan extra zendtijd moet worden gevuld, het liefst met ook iets anders dan vrolijk, lichtvoetig idealisme.  Het echte werk begint pas. Nu wordt ‘t echt LLink.

M-woord is gevallen over CO2-opslag onder Barendrecht

Het m-woord over de CO2-opslag onder Barendrecht is dan toch gevallen. Het Financiële Dagblad concludeert vandaag dat er zoveel fuzz is rond het omstreden project van Shell dat het dreigt te mislukken. Niet alleen bewoners en gemeentebestuur van Barendrecht keren zich tegen het opslaan van een enorme bel kooldioxide onder nieuwbouwwijk Carnisselande. Verschillende wetenschappers, milieuclubs en buurgemeenten Ridderkerk en Albrandswaard vinden het ook maar niets.

Gek genoeg haalt het FD ook directeur Ton Hoff van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) aan, terwijl die juist groot voorstander is van CO2-opslag. De man had alleen in een persbijeenkomst gezegd dat het ministerie van VROM nogal stupide heeft gehandeld door niet met bewoners te praten. Het gevolg is argwaan, boosheid en angst voor het project in Barendrecht. Er worden daar zelfs vergelijkingen getrokken met de ramp bij het Nyosmeer in Kameroen waar een grote wolk natuurlijk gevormd CO2 ontsnapte en dood en verderf zaaide.

LLink vecht zich laatste dagen door

Een nieuwe aflevering uit de overlevingssoap van LLink. De idealistische omroep die op omvallen staat, stapt naar de rechter, omdat het Commissariaat voor de Media de miljoenensubsidie weer dreigt te stoppen. In haar doodstrijd heeft de LLink-directie namelijk 25.000 euro uit die snoeppot gehaald voor ledenwerfspotjes. En dat mag niet.

LLink is laaiend, want de reclame is naar eigen zeggen betaald met ledengeld, en niet van overheidssubsidie. Van die leden heeft de omroep er trouwens nog een kleine duizend nodig om voor woensdag aan de magische 150.000 te komen. Anders is het einde verhaal.