Duurzame Global 100-lijst discrimineert Nederland

Nederland heeft zich op het World Economic Forum in Davos een mooi kunstje laten flikken. Op het feestje van de zelfbenoemde wereldleiders is de Global 100 bekend gemaakt met daarop de meest duurzame beursgenoteerde multinationals. Nederland komt er bekaaid vanaf met alleen TNT, het postbedrijf van duurzaamheids- en U2-fan Peter Bakker.

Een treurig beeld vergeleken bij Zweden, Canada en Finland die vijf keer in de lijst staan. Of Zwitserland en Denemarken die er elk met drie bedrijven prijken. Maar wie dooscrollt ontdekt ook wat anders. De lijst is namelijk een fraai staaltje discriminatie. Want waarom is Air France-KLM ineens een zuiver Frans bedrijf? En wat doet Unilever in Groot-Brittannië, terwijl een van de twee hoofdkantoren toch echt in Rotjeknor staat?

Nee, Nederland wordt hier met opzet klein gehouden. Het geeft alleen maar aan dat we de lijst vooral niet al te serieus moeten nemen. In de opsomming van ‘duurzame ondernemingen’ wemelt het van oliebedrijven en olieslurpende industriële multinationals. Zelfs fast foodketens en wapenfabrikanten kunnen volgens de opsteller, het Canadese bureau Corporate Knights, een plek op de Global 100 krijgen.

Het gaat er namelijk niet om waarmee bedrijven hun geld verdienen, stelt het bureau. Allerlei andere duurzaamheids- en sociale prestaties worden gemeten. Het zal wel. Maar wij worden mooi in de hoek gezet. Ik zeg: protesteer. Hierrr kunt u Corporate Knights een gepeperde mail sturen.

Lees ook:Opmars groene daken in steden
Lees ook:Spam medeveroorzaker klimaatprobleem
Lees ook:Daar isie weer, The Skeptical Environmentalist
Lees ook:Het is crisis in duurzame energiesector
Lees ook:Wil LLink alleen vederlicht en lollig zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.