Categorie: "Kernenergie"

Handleiding voor huis-, tuin- en keukenkerncentrale

Plannen voor een tweede kerncentrale kunnen in de koelkast. Wie heeft zo’n kolos nodig, als we thuis zelf een minireactor kunnen maken? Hartstikke handig, beetje klussen met gaasjes van een campinglamp, wat batterijen, lood, rookmelders, aluminiumfolie en klaar is de privécentrale. Hierrrr is de handleiding op Youtube.

Het fragment komt volgens de beschrijving uit de documentaire The Radioactive Boy Scout. Die vertelt het waargebeurde verhaal over David Hahn, een jongen uit Michigan die in 1994 in het schuurtje achter het ouderlijk huis zijn eigen reactor in elkaar knutselde. CO2-vrije energie in de achtertuin, hoewel de minikerncentrale nooit heeft gewerkt. Groen.blog zegt: dan liever een zonnepaneeltje op het dak.

Miss Atoom, with nuclear love from Russia

Wie zegt dat kernenergie niet sexy is? Wij van Groen.blog denken daar toch anders over. Zeker sinds wij kennis hebben gemaakt met de 25-jarige Russische schone Jekaterina Bulgakova die is gekozen tot Miss Atoom. Zwoele blik, goddelijk lichaam (maten 95-69-97) en ongetwijfeld zeer intelligent. Haar motto: Ik leef vol energie.

De verkiezing is een idee van de nucleaire holding Rosatom uit Rusland die dringend om personeel verlegen zit. Russen staan namelijk sinds de atoomramp in Tsjernobyl niet meer zo te springen om in een kernreactor aan de slag te gaan. Bulgakova moet met verleidelijke reclames een einde maken aan die koelkoudwatervrees.

Tweede kerncentrale lijkt stapje dichterbij

En zo is kernenergie ineens een stuk dichterbij in Nederland. De bruidschat van het Zweede energiebedrijf Vattenfall om Nuon binnen te slepen, bevat niet alleen 8.5 miljard euro maar ook een stel kerncentrales. De Zweden wekken eenderde van hun energie in Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa nucleair op.

Ze hebben er ook weinig moeite mee hun kerncentrales als groen te afficheren. En waarom ook?, redeneren zij. Op de rand van een klimaatramp is elke techniek die CO2-vrij stroom opwekt geoorloofd. Of dat nu waterkracht, windmolens of kerncentrales zijn. Vergeleken met viespeuk RWE, huwelijkskandidaat van Essent, doet Vattenfall klimaatsgewijs daardoor ook een stuk beter. Hierrr een korte vergelijking.

Atoomstroom populair bij hoog opgeleide man

Hoe zou het toch gaan met Atoomstroom? De nieuwste energieleverancier in Nederland verscheen eind vorig jaar ineens op de markt met de leus dat het ‘schone en CO2-vrije stroom’ verkoopt uit kerncentrales. Het gevolg: Greenpeace op de kast. De milieuclub eist nu dat de reclame wordt aangepast, want kernenergie is per definitie vervuilend en bij de productie van de brandstof en de bouw van kerncentrales worden ook broeikasgassen de lucht in gepompt.

Verrassende redenering, want de bouw van windmolens veroorzaakt eveneens CO2-uitstoot en daar hebben milieu-activisten nog nooit tegen geprotesteerd. Hoe dan ook, de Reclame Code Commissie zal over een tijdje uitspraak doen. Het gesteggel heeft Atoomstroom niet gedeerd. Duizenden klanten hebben zich volgens het bedrijf aangemeld, vrijwel uitsluitend hoog opgeleide mannen. De nucleaire energiemaatschappij mikt binnen drie jaar op 200.000 klanten.