Tweede kerncentrale lijkt stapje dichterbij

En zo is kernenergie ineens een stuk dichterbij in Nederland. De bruidschat van het Zweede energiebedrijf Vattenfall om Nuon binnen te slepen, bevat niet alleen 8.5 miljard euro maar ook een stel kerncentrales. De Zweden wekken eenderde van hun energie in Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa nucleair op.

Ze hebben er ook weinig moeite mee hun kerncentrales als groen te afficheren. En waarom ook?, redeneren zij. Op de rand van een klimaatramp is elke techniek die CO2-vrij stroom opwekt geoorloofd. Of dat nu waterkracht, windmolens of kerncentrales zijn. Vergeleken met viespeuk RWE, huwelijkskandidaat van Essent, doet Vattenfall klimaatsgewijs daardoor ook een stuk beter. Hierrr een korte vergelijking.

Delta, een van de weinig overgebleven Nederlandse energiebedrijven, zal zich in Zeeland in de handen wrijven. De onderneming wil naast Borssele dolgraag een tweede kerncentrale bouwen, maar stuit op weerstand van links. Volgens Delta willen Nederlanders best wel, zelfs de Zeeuwen die vlak naast de huidige centrale wonen. Ook het CDA is groot voorstander van kernenergie. Maar de PvdA zet traditioneel de hakken in het zand.

Zou de inval van Vattenfall in Nederland de stemming bij de christendemocraten doen omslaan? Best mogelijk. Als de provincies en gemeenten, die nu samen eigenaar zijn van Nuon, ja zeggen tegen het aanbod van de Zweden zeggen ze ook ja tegen kernenergie. En dat betekent dat heel veel PvdA-politici ja zeggen tegen een nucleair concern. 

De kans dat de lokale en regionale PvdA’ers met de nucleaire Zweden in zee gaan is groot. Het geld lonkt en Vattenfall staat te boek als duurzaam. Zelfs PvdA’s duurzaamheidspaus Diederik Samsom is positief over Vattenfall. De PvdA lijkt al met al langzaam om te gaan in het dossier kernenergie. Dus: Delta kom er maar in en vraag aan die vergunning voor Nederlands tweede kerncentrale.

Lees ook:Miss Atoom, with nuclear love from Russia
Lees ook:Atoomstroom populair bij hoog opgeleide man
Lees ook:Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’
Lees ook:Milieudefensie geeft gevecht tegen Tweede Maasvlakte op
Lees ook:Jongeren zeggen: ‘ Houd op over klimaatverandering’

4 reacties op “Tweede kerncentrale lijkt stapje dichterbij

 1. poldermanneke

  Hoe groot zou de draaikont van het PvdA zijn?

  Kan het erger dan een CDA draaikont? In crisistijd is alles mogelijk, en alle seinen staan al lang op rood…

  In ieder geval: over my dead body. Ik ben niet bereid om duurzame opwekking in Nederland tot de verzuurde pispaal van Europa te laten verworden door het jarenlange wanbeleid van “dondert niet wat voor Regenten” in duh haag… (de feitelijke machthebbers zitten niet in het Binnenhof, maar op dat Unholy ministerie met de twee letters).

  Decentrale opwekking en zelfs een marginale verhoging van het aandeel centralistisch opgewekte atoomstroom gaan niet door een deur. Ze sluiten elkaar uit.

    /   Beantwoorden  / 
 2. poldermanneke

  Welnee, dat is alleen maar een truuk om niet de hele levensduur (jaartje of 240.000 problematisch afval ergens op een “veilige plaats”, of de gruwelijke winningsfase van uranium, zeker als er armere “ertsen” gewonnen moeten gaan worden) mee te hoeven rekenen in de ultrakorte mindset van een leverancier die gewoon geld wil verdienen met een leuk “concept”.

  Met hernieuwbare elektra opwekking of met decentrale opwekking heeft het allemaal niks te maken en zal het nooit iets te maken hebben.

  Samsom heeft dat natuurlijk al lang door, alleen krijgt hij nulkommanul support in het parlement, wat o.h.a. van energiezaken niets weet, en zich laten koeieneren door de energieholdings…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.