Amerikanen kan klimaatverandering niets meer schelen

In Europa mogen we dan denken dat de Amerikanen zich eindelijk zorgen maken om klimaatverandering, niets is minder waar. De kredietcrisis heeft het Al Gore-effect doen verdampen. Uit onderzoek blijkt dat Amerikanen zich nauwelijks nog druk maken om het broeikaseffect. Bijna de helft denkt dat de opwarming te maken heeft met natuurlijke processen waar wij dus niets aan kunnen doen.

De enquête, uitgevoerd door het Pew Resarch Centre, laat haarfijn zien waar the greatest country on earth op dit moment zijn prioriteiten legt. Nog geen dertig procent van de Amerikanen vindt het broeikaseffect belangrijk. Sterker, het bungelt helemaal onderaan hun lijst met topprioriteiten. Net als de zorg om het milieu, dat slechts 41 procent van de Amerikanen bezig houdt.

De economische depressie wordt daarentegen algemeen beschouwd als onbetwist topprioriteit. Vlak daarna volgt het al dan niet hebben en houden van werk. Terrorisme boezemt de Amerikaans in het post-Bush tijdperk ook nog altijd genoeg angst. Ook dat thema scoort hoog op het lijstje met topprioriteiten.

De vrije val waarin de economie het afgelopen jaar is geraakt, is zo’n beetje het enige waar de Amerikanen zich nog druk om maken. Dat was twee jaar geleden nog anders. Toen noemde nog maar 68 procent van de Amerikanen de economie als prioriteit. Binnenlandse thema’s doen het overigens altijd beter bij het volk.  Behalve klimaatverandering kan het handelsbeleid van de regering de Amerikanen ook weinig schelen. 

Volgens de site www.duurzaamnieuws.nl wees een andere enquête pas geleden ook al uit dat 44 procent van de Amerikanen de klimaatverandering toeschrijven aan “planeetevoluties op lange termijn”, in plaats van aan menselijke invloeden. Slechts 41 procent is overtuigd van de menselijke invloed op het klimaat. Met name Democraten met hun idool Al Gore denken er zo over. Republikeinen zijn massaal klimaatsceptici. Slechts 21 procent gelooft dat wij het broeikaseffect hebben veroorzaakt.

Volgens deskundigen is het ongeloof over klimaartverandering te wijten aan de zeer strenge winter en ijlen de gevolgen van de regering Bush nog na. Barack Obama heeft daar dus niets aan veranderd. Hij dient zich volgens de Amerikanen alleen bezig te houden met de economie. Vandaar dus dat hij in zijn campagne nauwelijks aandacht schonk aan klimaatverandering.

Lees ook:Nederland zorgeloos over klimaatverandering
Lees ook:Jongeren zeggen: ‘ Houd op over klimaatverandering’
Lees ook:België: ecotaks op benzine zonder biobrandstof
Lees ook:Engelsen shoppen groener in recessietijd
Lees ook:Recessie? Groene sector VS voorspelt walhalla

Eén reactie op “Amerikanen kan klimaatverandering niets meer schelen

  1. Hub Jongen

    De Amerikanen hebben groot gelijk.
    De opwarming van de aarde AGW heeft veel te veel vraagtekens en de kans op een nieuwe ijstijd is minstens even groot.

    Gebruik het geld liever voor onze economie of voor de mensen die hier in de problemen komen door de crisis. Meer onderbouwing op artikelen op http://www.vrijspreker.nl

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.