Boodschappen aan de wereld van klimaatwetenschappers

Zoals groen.blog onlangs al schreef: klimaatverandering dreigt volledig uit de klauwen te lopen. Aldus 2.500 wetenschappers die bij elkaar waren in Kopenhagen. De wereldwijde temperatuurstijging gaat hard richting de twee gradengrens. Overschrijden wij die, dan krijgen wij – en de generaties na ons – te maken met dramatische droogte, overstromingen, verzuurde oceanen en meer ellende.

De klimaatwetenschappers hebben daarom vijf boodschappen aan ons. En aan de wereldleiders die eind dit jaar in de Deense hoofdstad bijeen komen om klimaatafspraken te maken. Hierbij een samenvatting: Boodschap 1: De kans op onomkeerbare schade aan de aarde is groter dan gedacht. Boodschap 2: Gevaarlijke klimaatverandering ontwricht arme landen als eerste, en daar zijn rijke landen ook de dupe van.Boodschap 3: lange-termijnbeleid is nodig en het afzwakken van de huidige doelen is bloedlink, anders bereiken we zeker het gevaarlijke tipping point. Boodschap 4: Arme landen moeten hulp krijgen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Boodschap 5: Er is geen excuus om niets te doen, we hebben de middelen voor schone energie. Boodschap 6: De politiek moet geen boodschap hebben aan gevestigde belangen, zoals oliemaatschappijen, die CO2-uitstoot verhogen.

Lees ook:Energieminister Obama reikt China de hand, in zijn vorige baan
Lees ook:Poollanden beschermen klimaatmascotte: de ijsbeer
Lees ook:‘Opwarming aarde nadert fatale twee gradengrens’
Lees ook:Honderden miljoenen klimaatvluchtelingen verwacht
Lees ook:Nederland zorgeloos over klimaatverandering

Eén reactie op “Boodschappen aan de wereld van klimaatwetenschappers

  1. Fred

    Ik denk dat het allemaal niet meer tegen te houden is. We moeten ons klaar maken voor grote veranderingen. Alles zal worden opgeschud. Er zullen vele van de aarbol verdwijnen en dat moet ook zo zijn want we zijn met veel te veel op moeder aarde en met elkaar maken we haar kapot. So be it.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.