Categorie: "Natuurbescherming"

Belle de bij zoemt op Twitter

Belle de bij is vandaag uitgevlogen op Twitter. Het web 2.0-insect van de Stichting Natuur en Milieu wil – héél modern – zoemend meer aandacht vestigen op de onderhand wanhopige situatie van bijen. De sterftecijfers van hele volken zijn de afgelopen zes jaar in Nederland verdubbeld, terwijl de insecten toch cruciaal zijn voor de natuur.

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht maakten vorige week nog bekend dat ons toelatingsbeleid van insectenbestrijdingsmiddelen een slachting aanricht onder bijen. De wetenschappers hebben de oproep het gedaan het gif dat in andere Europese landen al lang verboden is, hier ook zo snel mogelijk in de ban te doen. Natuur en Milieu wil verder samen met de imkers afspraken Nederland ‘bijvriendelijker’ maken.

Landbouwgif richt slachting aan onder Hollandse bijen

Of Franse wetenschappers de oorzaak van de wereldwijde bijensterfte hebben gevonden, is de vraag. Maar een deel van het raadsel voor Nederland lijkt opgelost. De massale bijenslachting wordt namelijk mede veroorzaakt door een nieuwe generatie insectenbestrijdingsmiddelen die in Nederland vrolijk wordt toegestaan. 

Het gif wordt aangeduid met ‘Neonicotinoïde’, een soort insecticide die in verscheidene Europese landen is  verboden. In Nederland heeft het College voor de Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) de gebruiksmogelijkheden om raadselachtige redenen juist verruimd.

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht luiden daarom de noodklok. ,,In Nederland is de sterfte van bijenvolken in zes jaar tijd verdubbeld. Bijen zijn belangrijk voor de Nederlandse land- en tuinbouw. De sterfte kan grote gevolgen voor deze sector hebben”, aldus hoogleraar Jeroen van der Sluijs.

Noordpool alarmerend snel kleiner én dunner

NASADe lente is op het noordelijk halfrond begonnen en dat betekent dat ook het Grote Smelten van de Noordpool weer aanbreekt. Alles wijst erop dat er dit jaar weer een record gaat sneuvelen. De ijskap wordt niet alleen heel snel kleiner, maar ook steeds dunner, meldt ruimtevaartorganisatie NASA. De conclusie komt nadat twee weken geleden een Amerikaanse onderzeeër door de ijskap wist te breken. 

Afgelopen winter kwam weer wederom veel te weinig ijs bij, net als de voorgaande vijf jaar. Inmiddels bestaat 70 procent van de witte kap uit dun ijs dat ‘s zomers direct weer smelt. In de jaren tachtig was dat nog tussen de 40 en 50 procent.

Obama jaagt Republikeinen op de kast

En of er een nieuwe wind waait door het Witte Huis. Obama heeft de Republikeinen weer op de kast gekregen door een pakket natuurmaatregelen te ondertekenen die in negen staten grote stukken land en rivieren tot beschermd gebied verklaart. De bodem zit daar vol delfstoffen, maar daar heeft de nieuwe president even geen boodschap aan.

Obama zei het zo: ,,We nemen met deze wetgeving onze wouden, rivieren, oceanen, nationale parken en onze wilde natuur serieus.” Meer dan 800.000 hectare grond is tot beschermd gebied bestempeld. Volgens natuurbeschermingsorganisaties is het de belangrijkste natuurmaatregel in decennia. Maar zo zwartwit is dat niet.

Leonardo Dicarpio wint groene kinderbokaal

In de schaduw van klimaatster Al Gore, timmert Leonardo Dicaprio ook hard aan zijn groene imago. De filmster met de eeuwige babyface - 34 jaar alweer - heeft de allereerste Big Green Help Award gewonnen, een schattig prijsje die zaterdag wordt uigereikt tijdens de Kid’s Choice Awards.

Hij wint de kinderbokaal vanwege zijn inzet voor het milieu. Dicaprio regisseerde namelijk - in de slipstream van Gore - de klimaatdocumentaire The 11th Hour. Verder heeft hij een eigen eco-website, waarop nu protesteert tegen de almaar uitdijende afvalberg van plastic zakjes.

Het zit Australië niet mee: na bosbranden, nu olieramp

 

Australië krijgt het dit jaar vol voor de kiezen. Eerst verwoestende bosbranden en nu een stel onvoorzichtige Chinezen die zestig kilometer van hun mooiste stranden en natuurparken met olie besmeuren. De kapitein van het schip de Pacific Adventurer zei aanvankelijk dat hij tijdens ruig zee een kleine dertgduizend liter olie had verloren. Dat blijkt echter een kwart miljoen liter te zijn, tien keer meer dan aanvankelijk gedacht.

Poollanden stoffen oud reddingspact voor ijsbeer af

 

Een bijna vergeten afspraak over de bescherming van ijsberen wordt volgende week afgestoft. Vijf landen rond de Poolcirkel komen dan voor het eerst in een kwart eeuw bij elkaar om te praten over de dramatische toestand van de het dier dat is uitgegroeid tot symbool van klimaatverandering. Er rennen nu nog zo’n 25.000 ijsberen rond de Poolrcirkel, maar dat aantal slinkt de komende decennia naar verwachting met tweederde.

Het pact tussen Rusland, Noorwegen, Groenland/Denemarken, de Verenigde Staten en Canada was aanvankelijk bedoeld om een einde te maken aan de zware jacht die de ijsbeer op rand van uitroeiing had gebracht. Van klimaatverandering had in 1973 nog niemand gehoord. Maar bij de bijeenkomst van volgende week staat het broeikaseffect bovenaan de agenda.

Superheld voor het milieu afgestoft: Captain Planet

 

Wie hebben we nodig om de planeet te redden van vervuiling, klimaatverandering en ontbossing? Juist een superheld. Groen.blog.nl stoft daarom de vergeten superheld Captain Planet af. Als iemand de aarde kan zuiveren, is hij het. Tenminste, als hij niet weer in de vergetelheid raakt.

Hierbij deel 1 van de aflevering waarin hij met de planeteers strijdt tegen de spuuglelijke boeven die de kust met olie besmeuren. Het Mother Nature Netwerk plaatst de komende tijd nog eens twintig afleveringen op zijn site.  Hierrrr is veel meer te vinden over de revival van Captain Planet.

Miljoenen Australische dieren dood, behalve koala Sam

 

(de brandweer man die koala Sam redde)

De laatste uitslag van de Australische bosbranden: 181 mensen dood, miljoenen dieren. Kangaroes, vogels, reptielen, wombats, schildpadden, ze zijn er met bosjes aangegaan in de vuurzee van Victoria. Meer dan 400.000 hectare bosgebied is veranderd in een geblakerde vlakte. Wildlife Victoria, een vrijwilligersorganisatie, roept iedereen op geld te doneren. Er is tekort aan alles voor de dieren.

2009 ook in Nederland jaar van de egel

Even een update over egels. Ik schreef dat ze in Antwerpen tenminste nog oog hebben voor het leed van onze kleine stekelige vrienden, daarmee implicerend dat hij in Nederland aan zijn lot wordt overgelaten. Maar niets is minder waar.

Behalve in de Scheldestad is de egel ook in Nederland tot dier van het jaar uitgeroepen. Onze eigen Zoogdiervereniging heeft 2009 namelijk uitgeroepen tot het jaar van de egel. De club maakt zich grote zorgen om de kleine scharrelaar die zo vaak als roadpizza eindigt. Nederlanders worden daarom opgeroepen mee te doen aan de grootste egeltelling ooit. Iedereen kan een gespotte egel bij het meldpunt op de site weergeven. Het onderzoek moet uitwijzen of de egel in Nederland er wellicht al zo slecht aan toe is dat het beetje op de rode lijst van bedreigde diersoorten thuis hoort.