‘Nieuws windmolenzwendel maffia is canard’

Aiaiai, wat een pijnlijke misser van tout journalistiek Nederland. Het berichtover de Siciliaanse maffia die fraude zou plegen door ondeugdelijke windmolenparken te bouwen klopt van geen kant. Het ‘nieuws’ werd ook overgenomen door groen.blog. Maar gelukkig zijn wij in goed gezelschap. Het bericht resoneerde rond door heel Nederland, België, Groot-Brittannië en vast nog veel meer landen.

Maar er klopt dus niets van. Freelance onderzoeksjournaliste Cecile Landman, die tussen 1995 en 2000 in Italië correspondent was voor Trouw, beloot er eens een telefoontje aan te wagen voor haar weblog. Toen werd volgens haar duidelijk dat het onderzoek van het Italiaanse Openbaar Ministerie zich helemaal niet richt op zwendel met Europese subsidies voor windmolenparken.

Wat overblijft is een onderzoek naar reguliere maffiapraktijken. Niets nieuws onder de Siciliaanse zon dus. Toch best jammer, maffia die zich op duurzaamheid stort klonk zo spannend. Hoe het kennelijk onjuiste bericht in de wereld is gekomen, blijft overigens duister.

Lees ook:Maffia ontdekt lucratieve bouw windparken
Lees ook:In Amsterdam begint duurzame energie ergens op te lijken
Lees ook:Groen.blog zegt na terechtwijzing: word LLINK
Lees ook:Kredietcrisis? In groene economie liggen banen voor het oprapen
Lees ook:2009 ook in Nederland jaar van de egel

Eén reactie op “‘Nieuws windmolenzwendel maffia is canard’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.