Provincies hebben ineens groen bestaansrecht

De provincies hebben in de klimaatdoelstelling van Nederland – twintig procent meer duurzame energie in 2020 – een middel gevonden om hun bestaansrecht te bewijzen. Belastinggeld hebben ze zat, dus waarom niet tweehonderd miljoen euro steken in klimaat- energieprojecten? Da’s nuttiger dan de miljoenen weggooien aan fietspaden en het maken van onleesbare visies over ruimtelijke ordening die nooit uitkomen.

Dus, hulde aan de provincies. Ze kunnen zich de komende jaren eindelijk nuttig maken. Milieuminister Jacqueline Cramer tekende vandaag in Den Haag met de Zuid-Hollandse gedeputeerde Erik van Heijningen het duurzaamheidsakkoord. Zuid-Holland is bijvoorbeeld al bezig met het verwarmen van kassen met aardwarmte en het verwarmen van woningen (in Scheveningen) met water uit de zee.

Ook Texel Duurzaam valt op. Texel en de Friese Waddeneilanden willen in 2020 geheel zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie- en watervoorziening. Eenvoudig zal het niet worden voor de provincies, want tussen alle projecten zitten ongetwijfeld ook veel plannen voor windenergie. En laten die nou juist vaak worden gefrustreerd door gemeenten.

Lees ook:Europees Convenant of Mayors voor duurzame steden
Lees ook:Waterbesparend handen wassen boven de stortbak
Lees ook:‘Red het milieu, ga niet scheiden’
Lees ook:Himalaya-rivieren in Azië drogen op
Lees ook:Ziekmakend pleidooi voor grijs water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.