Cramer overwinnaar van crisispakket

Er zijn heel wat cynische, nare en lollige dingen over onze milieuminister Jacqueline Cramer gezegd. En inderdaad, ze niet de meeste mediagenieke en overtuigende persoonlijkheid van het kabinet. Maar in het crisispakket heeft Cramer toch behoorlijk wat binnengehaald. Extra windenergie, eindelijk een echte stimuleringsregeling voor duurzame stroom en vele honderden miljoen euro’s voor energiebesparing.

Dat de vliegtaks dan is gesneuveld, is jammer. ‘Soit’, zei ze in haar werkkamer tegen een handvol journalisten. Dat moet dan maar. Er staat volgens haar genoeg tegenover. Dat Natuur en Milieu onder leiding van de familie Duyvendak-De Rijk alsnog niet tevreden is: ’Toedeloe’, aldus Cramer. Volgens de milieuminister is er sprake van een ‘Green New Deal’ Punt dertien van het crisipakket stelt: De morele agenda gaat ook over de balans in onze economie. Onze samenleving moet op cruciale punten – zoals onderwijs, duurzame energie, mobiliteit en onze binnensteden – structureel versterkt worden. Zo kan Nederland beter voorbereid op de toekomst uit deze crisis komen. Alleen dan zorgen we ervoor dat we naast deze kredietcrisis, ook de dreigende klimaat- en energiecrisis afwenden.’

Dan de centen, want daar gaat het om. Dit en volgend jaar wordt 1,2 miljard euro extra gestoken duurzame energie en energiebesparing. Zo komt er 500 megawatt extra windenergie op zee – een verdubbeling van wat deze kabinetperiode stond gepland. Verder kunnen wij geld krijgen als we onze oude roestbak laten slopen en er wordt 320 miljoen euro gestoken in energiebesparing in woningen.

Daar bovenop komt nog geld voor het energiezuiniger maken van jeugd- en zorginstellingen. Die miljoenen zijn ondergebracht in een ander potje. De kritiek van Natuur en Milieu dat er ‘meer slecht geld van goed geld’ is uitgetrokken in het crisipakket snijdt daarom weinig hout. Voor wegenaanleg is ruim 400 miljoen euro uitgetrokken, veel minder dan voor energiebeparing en duurzame energie.

Maar belangrijker is dat de ellendige regeling voor het stimuleren van duurzame energie (SDE) eindelijk op de helling gaat. De hoogte van de subsidie werd elk jaar opnieuw vastgesteld en was daardoor elk jaar anders. Het gevolg: bedrijven durfden nauwelijks in zonne- en windenergie te investeren, omdat ze niet wisten waar ze aan toe waren. Een beetje lange-termijnplanning was immers onmogelijk door de almaar fluctuerende subsidiebedragen.

Die regeling wordt nu vervangen door het Duitse model waarbij investeringen in duurzame energie voor jaren gegarandeerd wordt gesubsidieerd. Wij betalen dat met z’n allen door een kleine toeslag op de elektriciteitsprijs. Volgens voormalig staatssecretaris Willen Vermeend, die het kabinet adviseerde, kost het een gemiddeld gezin 30 tot 35 euro per jaar. 

Cramer is dolenthousiast. In haar werkkamer sprak zij vandaag over een doorbraak. Om er vervolgens wel heel onCramerinaans aan toe te voegen: ,,Dit is écht te gék!” Toch zit er nog een onduidelijk in de mooie plannen, want nergens staat wanneer de regeling wordt ingevoerd en hoe hoog die toeslag op de stroomprijs echt wordt. Zou Cramer te vroeg juichen?

Lees ook:Natuur en Milieu: kabinet haalt klimaatdoelen niet
Lees ook:Kabinet strooit met geld voor proeven duurzame energie
Lees ook:Oude wijn in nieuwe zak: Nederland faalt in duurzame energie
Lees ook:Topdrukte isolatie woningen in koude januarimaand
Lees ook:Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.