Stormloop op subsidie voor groene stroom en biomassa

Dat we staan te springen om duurzame energie is vandaag weer eens duidelijk geworden. De subsidiepotten voor groene stroom én biomassa (groen gas) zijn in mum van tijd leeggehaald. Het aantal aanvragen is zo groot dat er moet worden geloot. De ruim 110 miljoen euro voor grote en kleine zonnepanelen was op dag één al een paar keer overtekend.

Vandaag werd duidelijk dat berrijven ook in de rij staan om groen gas te produceren. Het kabinet had er 910 miljoen euro voor beschikbaar gesteld, maar ook dat bedrag blijkt niet genoeg voor alle gegadigden. De stormloop op de subsidiepotten toont ook het failliet aan van de stimuleringsregeling. Niet alleen is de pot te klein voor alle graaihanden, het bedrag verandert ook nog eens elk jaar, waardoor bedrijven geen enkele zekerheid krijgen voor een investering die ze over meerdere jaren uitsmeren.

Maar redding lijkt nabij. In het crisisakkoord heeft het kabinet besloten de huidige Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) te veranderen. Wij gaan met z’n allen een kleine toeslag op de elektriciteitsprijs betalen om groene stroom te stimuleren. Zo moeten bedrijven én particulieren voortaan gegarandeerd een rendabaele vergoeding krijgen voor exploiteren van zonnepanelen, windmolens en (wellicht?) groen gas.

Milieuminister Jacqueline Cramer presenteerde haar plan onlangs met verve en de deskundologen waren ook enthousiast. Maar sindsdien is het stil. Niemand weet nog hoe hoog de opslag op de stroomprijs wordt, wanneer die ingaat en of die ook wettelijk wordt vastgelegd. Binnenkort verschijnt de voorjaarsnota die meer duidelijkheid moet bieden. De vraag is: gaat het kabinet de stimulering van groene stroom echt serieus doorzetten, zodat die ook blijft bestaan als de klimaatsceptici van de PVV in de regering komen?

Lees ook:Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’
Lees ook:Cramer overwinnaar van crisispakket
Lees ook:Oude, vieze barrels duizend euro waard op de sloop
Lees ook:Kabinet strooit met geld voor proeven duurzame energie
Lees ook:Brandende zonnepanelen blussen bloedlink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.