Voorbereiding voor klimaattop Kopenhagen van start

De countdown  naar de allebepalende klimaatop eind dit jaar in Kopenhagen begint morgen in het Duitse Bonn. In de voormalige West-Duitse hoofdstad waar de klimaatafdeling van de Verenigde Naties zijn hoofdkwartier heeft, zijn besprekingen begonnen die moeten leiden tot een tekst waar de regeringsleiders zich later over buigen. Tweehonderd landen doen mee aan de besprekingen.

Makkelijk wordt het niet. De vleesgeworden klimaatramp George Bush mag dan het veld hebben geruimd en Obama mag dan een Green Deal hebben aangekondigd, in de Verenigde Staten staat alles in het teken van de bestrijding van de economische crisis. De ontwikkelingslanden – de misleidende term voor grootmachten India en China – willen juist dat de rijke landen schone technologie betalen.

Ondertussen vallen de meeste klimaatslachtoffers door droogte en overstromingen in de armste landen en hameren deskundigen erop dat we bijna op het tipping point zijn beland. En Europa? Dat wil een brugfunctie vervullen door grote beloftes te doen, terwijl het intern ook nog altijd verdeeld is. Van de andere kant: het klimaat heeft wereldwijd nog nooit zo hoog op de agenda gestaan. 12 Juni moet in Bonn een tekst op tafel liggen die als opmaat dient voor de klimaattop in Kopenhagen.

Lees ook:Boodschappen aan de wereld van klimaatwetenschappers
Lees ook:‘Opwarming aarde nadert fatale twee gradengrens’
Lees ook:Point of no return broeikaseffect uitgelegd in tekenfilmpje
Lees ook:Energieminister Obama reikt China de hand, in zijn vorige baan
Lees ook:Ode aan Do The Green Thingvideo’s

3 reacties op “Voorbereiding voor klimaattop Kopenhagen van start

 1. silver price

  Leeswaarschuwing : Onderstaande tekst bevat details van de plot en/of de afloop van het verhaal.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Graciela J. Mcneil

  Verschillende diplomaten en organen binnen en buiten de Verenigde Naties hebben sinds de jaren 90 en versterkt sinds de terroristische aanslagen op 11 september 2001 meningen en rapporten naar buiten gebracht over de vernieuwing van het hoofdkantoor van de organisatie in New York. De veiligheidssystemen en -maatregelen actief bij het complex stammen nog uit de jaren 60 en zijn sindsdien slechts minimaal aangepast aan de huidige tijd. Hierdoor is het complex een makkelijke prooi voor aanslagen geworden. Er is echter nog geen consensus bereikt over hoe alles in elkaar moet steken, waar het nieuwe hoofdkantoor moet liggen, hoeveel het mag gaan kosten en wie voor die kosten opdraaien.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Craig Phillips

  Er zijn verschillende alternatieve namen voor de Koran waaronder, Foerqaan (openbaring), Kitaab (boek) en Moeshaf (boek, dat wil zeggen bladzijden in een kaft). In traditionele zin betekent Koran letterlijk ‘oplezing’, wat erop duidt dat het niet alleen een tekst is die bestudeerd moet worden, maar vooral moet worden gereciteerd . Koranrecitatie wordt dan ook als een bijzondere vorm van kunst gezien en wordt onderwezen in madrassa ‘s. Pas door een kundige recitatie komt de poëtische kwaliteit van de tekst tot uitdrukking. Overigens is het Arabisch een taal die zich bij uitstek leent voor poëzie en de dichtkunst staat in Arabisch sprekende landen op een hoog niveau. Grote dichters worden er als helden vereerd. Soennitische moslims organiseren poëzie-bijeenkomsten ( Mehfil-e-Naat ) waar men Arabische gedichten en poëzie voordraagt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.