Amsterdam slingert vuile truck op de bon

In de serie ‘de Amsterdamse oorlog tegen de vieze auto’, hierbij een snelle update. Vanaf vandaag lopen chauffeurs van vervuilende vrachtwagens serieus het risico dat een gemeentelijke milieucontroleur ze voor 150 euro op de bon slingert als ze zich met hun truck in de grote binnenstad vertonen, het gebied binnen de ringweg A10.

De milieuzone werd in oktober al het leven geroepen, maar de truckers hebben even de tijd gekregen om te wennen. Op een overtreding stond tot nu toe hooguit een vermaning. Maar aan dat gedogen komt nu dus een eind. Amsterdam gaat streng toezien op de twintigduizend ‘vrachtwagenbewegingen’ die dagelijks in de stad worden geteld.

Dat kan de gemeentekas behoorlijk spekken, want de afgelopen maanden kregen al meer dan tweeduizend chauffeurs een waarschuwing. Dat zou Amsterdam zomaar drie ton opleveren. Daar tegenover staan slechts honderd ontheffingen aan bedrijven die al schone vrachtwagens hebben aangeschaft, maar nog op de aflevering wachten.

Er zijn inmiddels veel meer gemeenten die een milieuzone in het leven hebben geroepen om de lucht in hun  stad te zuiveren. Dat moet namelijk van Europa. Maar zo omvangrijk als in Amsterdam zijn die nergens. De zone beslaat het hele gebied binnen de ringweg A10. Vrachtwagens zwaarder dan 3500 kilo die niet aan de zuiverheidsnorm voldoen, mogen daar niet meer komen. De onvermoeibare milieuwethouder Marijke Vos droomt inmiddels verder. Zij wil een milieuzone die ook verboden gebied is voor personenauto’s en busjes.

Lees ook:In Amsterdam begint duurzame energie ergens op te lijken
Lees ook:Veel roetfilters trucks zijn grote grap
Lees ook:Amsterdam over op elektrisch vervoer
Lees ook:Marijke tegen de PC Hooft-traktor
Lees ook:Europees Convenant of Mayors voor duurzame steden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.