Schonere bedrijfsautootjes, nog héél even wachten

Schone bestelauto’s, ze bestaan. Tenminste, over drie jaar. En als het bedrijfsleven zijn beloften nakomt. Milieuminister Cramer sluit morgen een fijnstofpact met bedrijven dat kleine bedrijfsauto’s veel schoner moet maken. Zij stelt daarvoor een subsidiepot van 51 miljoen euro ter beschikking.

Ondernemers zeggen toe hun wagenpark snel te verschonen en fabrikanten beloven vanaf 2012 elke nieuwe bestelauto standaard van roetfilter te voorzien. Nu heeft nog maar één op de drie bestelwagens een ingebouwde roetfilter, waardoor de auto voldoet aan de hoogste EU-normen voor luchtkwaliteit. Overigens, nieuwe campers vallen ook onder regeling, zodat ook in buitenlandse steden iets minder roet uitblazen.Milieudefensie maakt, heel traditiegetrouw, gehakt van het fijnstofpact. ,,Helaas hebben de afspraken alleen betrekking op nieuwe voertuigen en niet op het wagenpark  in zijn geheel”, schrijft de milieuclub in een reactie. ,,De omloopsnelheid van bestelbusjes is vaak lager dan die  van het zware lange afstandsverkeer en er rijden dan ook zeer veel oude en vuile busjes rond….Dat Bovag en RAI beloven om vanaf 2012 alleen nog maar busjes met  roetfilter te willen verkopen is vreemd, aangezien de  Euronorm die dit vanzelf noodzakelijk maakt, al per september 2010 in  werking gaat.” Milieudefensie hamert op strengere milieuzones in steden, die daardoor ook verboden gebied moeten worden voor bestelwagens. 

De Telegraaf meldt dat in Nederland 900.000 bestelauto’s rondrijden die met hun dieseldamp de lucht in steden niet bepaald zuiverder maken. Sterker, van alle fijnstof die het verkeer in 2005 in de bebouwde in de lucht spoot, kwam bijna de helft van de bedrijfsautootjes. Het convenant moet de stadslucht in een klap een stuk schoner maken. Nu is er alleen nog maar een regeling om 150.000 vrachtwagens van een roetfilter te voorzien.

Lees ook:Dikke streep door invoering milieuzones
Lees ook:Sneller opwarmen in schone lucht
Lees ook:Utrecht blijft zitten in dieseldamp bussen
Lees ook:Amsterdam slingert vuile truck op de bon
Lees ook:Nieuwe trend: schijten tegen klimaatverandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.