Eureka! Zeilen vermindert de CO2-vervuiling

 

Dat we daar niet eerder aan hebben gedacht: zet zeilen op zeeschepen en ze pompen veel minder rotzooi in de lucht. Even briljant als eenvoudig, en helaas ook een Duitse vinding. De Duitser Stephan Wrage kwam jaren geleden al op het idee en na langdurige experimenten kan het nu op grote schaal worden toegepast.

Een zeiltje op het voorsteven zou bij een zeeschip zomaar tien tot dertig procent brandstof kunnen schelen, schrijft de site Energieportal. Bij optimale weersomtandigheden zou dat kunnen oplopen tot zelfs de helft. Staat de wind goed, dan heeft het stuk doek van 160 vierkante meter een trekkracht die vergelijkbaar is met een Airbus A318. Een computer bepaalt wanneer de zeilen volautomatisch worden gehesen.

Wrage richtte zijn bedrijf Skysails al in 2001 op, maar hij verwacht de komende jaren het grote geld te gaan verdienen. Een zeiltje kost tussen de drie ton en bijna drie mijoen euro. Volgens Wrage is dat na vijf tot zeven jaar terugverdiend. Dus, heeft u een speedboot? Zet er zo’n zeiltje op. Scheelt bakken geld aan brandstof.

Lees ook:ecoRoute voor milieuvriendelijke autogek
Lees ook:Spam medeveroorzaker klimaatprobleem
Lees ook:George Bush historische natuurbeschermer
Lees ook:Obama jaagt Republikeinen op de kast
Lees ook:Kabinet strooit met geld voor proeven duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.