Vliegen zonder ramen en met zonnepanelen

Het geruzie wie tijdens het vliegen bij het raampje mag zitten, is over een paar jaar voorbij. Een nieuwe generatie duurzame vlietguigen beschikt dan namelijk niet meer over ramen. Tenminste, dat denken Spaanse studenten die meedoen aan een duurzaamheidswedstrijd van Airbus. De Europese fabrikant heeft studenten over de hele wereld uitgenodigd om mee te denken over manieren om minder milieubelastend te vliegen.

De Spaanse ‘Big Bang’-high potentials hebben berekend dat een vliegtuig zonder ramen veel efficiënter en dus milieuvriendelijker is. Andere ideeën zijn er ook. Zo wil het Australische COz-team de cockpit opbouwen uit plantaardige vezels van een of andere superboom. Een stel Tsjechen dat deelneemt onder de naam Kometa Brno stelt voor een elektromotor in te bouwen voor het taxiën en het team Solaire Voyager uit Singapore pleit voor zonnepanelen op vliegtuigen om tijdens de vlucht de elektriciteit op te wekken.

De Amerikanen hebben het meest verstrekkende idee ingeleverd. Vliegtuigen zouden volgens hen net als trekvogels in een V-formatie moeten vliegen om zo energie te besparen. Het werkt bij ganzen, dus waarom niet bij vliegtuigen? De winnaar wordt in juni bekend gemaakt en ontvangt 30.000 euro. Geen vervelende beloning voor een plan dat vermoedelijk ergens in een la gaat liggen verstoffen.

Lees ook:Brandende zonnepanelen blussen bloedlink
Lees ook:Amerikanen kan klimaatverandering niets meer schelen
Lees ook:Groen racemonster nog niet fit voor Formule 1
Lees ook:DSM leert micro-organismen bio-ethanoltruc
Lees ook:Spanje aan kop met opwekken windenergie

2 reacties op “Vliegen zonder ramen en met zonnepanelen

 1. Mighty Corsican

  Ik hoop dat de piloot wel zijn raampje mag houden! ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ilse

  Beste Willem de Graaf,

  Voor mijn onderzoek naar online activiteit (Erasmus Universiteit) zou ik u graag enkele vragen stellen over uw online werk op groen.blog. Zou u contact met mij op willen nemen? : [email protected]
  Alvast bedankt, Ilse Ambachtsheer

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.