Categorie: "Water"

Opblaasbaar douchegordijn tegen waterverspilling

Een tip voor de groene zelfkastijders die willen besparen op douchewater: het opblaasbare douchegordijn. Het plastic gordijn zwelt langzaam op terwijl je onder de douche staat. Is die helemaal opgeblazen, dan word je gedwongen om je eruit te worstelen. Met het douchen is het dan ook snel afgelopen.

Uitvinder is Elisabeth Buecher. Ze heeft ook een variant met plastic uitsteeksels die het doucheplezier na verloop van tijd vergallen. Check hierrr haar - pikante - foto’s.

Waterbesparend handen wassen boven de stortbak

We hebben toiletten op grijs water, waterbesparende toiletten, eenvoudige tips om minder water te verbruiken op de wc, maar het geniale idee uit Japan om het fonteintje bovenop de stortbak te plaatsen is nog niet naar Nederland overgewaaid. Echt comfortabel ziet het er niet uit, maar milieuvriendelijk is het zeker. De foto is in Tokyo genomen. En hierrrr volgt per video een gebruiksaanwijzing.

‘In Gaza dreigt na oorlog ook milieuramp’

De Gaza-oorlog heeft ook in milieu-opzichten onfrisse gevolgen. De riolering, die al nauwelijks functioneerde, is op veel plekken aan gort geschoten waardoor de smerigheid ongezuiverd in de Middellandse Zee dreigt te verdwijnen en drinkwaterbronnen kan verwoesten.

Verscheidene organisaties waarschuwen dat naast de menselijke ramp er ook een milieuramp kan ontstaan. In 2007 was er al een voorproefje van, schrijft het idealistische persbureau IPS. Een breuk in de leidingen veroorzaakte toe een vloedgolf van viezigheid die tientallen mensen het leven kostte. De overheid van Gaza moest rioolwater toen ongezuiverd op zee lozen om erger te voorkomen. 

Himalaya-rivieren in Azië drogen op

Het wegsmelten van de gletsjers is niet alleen vervelend voor uw wintersportplannen. In Azië vergaan ze de komende decennia van de dorst als de Himalya-gletsjers geleidelijk verdwijnen. Volgens Reuters hebben tegen 2050 bijna twee miljard mensen in China, Pakistan, India en Bangladesh tekort aan water, zowel inwoners van grote steden als de herders in de bergen.

Het Tibetaanse plateau heeft zo’n 45.000 gletsjers die onder meer grote rivieren als de Yangtze, de Gele rivier, de Brahmanputra en de Mekong voeden. Maar de temperatuur stijgt daar twee keer zo snel als in andere delen van de wereld. Dat hebben onderzoekers van de Ohio Universiteit de afgelopen twintig jaar vastgesteld.   

Ziekmakend pleidooi voor grijs water

Uw gezinnetje verspilt jaarlijks – houdt u vast – 57.000 liter schoon drinkwater. Dat is net zoveel als een gemiddeld mens in tweeënhalf jaar nodig heeft om van te leven. Dat schrijven tenminste de opstellers van het boek ’Every drop counts’, dat vandaag is verschenen. De stukken zijn geschreven door onderzoekers, stedenbouwkundigen en architecten van de TU Delft.

Volgens de onderzoekers kan het Nederlandse drinkwaterverbruik makkelijk halveren. We spoelen immers duizenden liters kraakhelder water weg door de wc. Daarom lijken de opstellers het oude idee voor grijs water – iets viezer water voor bijvoorbeeld het spoelen van de wc of sproeien van de tuin - weer uit de prullenbak te vissen. Bijzondere opvatting, tenzij ze het niet zo nauw nemen met de volksgezondheid.