Categorie: "Zonnestroom"

Brandende zonnepanelen blussen bloedlink

Beste brandweerlieden, pas op voor zonnepanelen! Het doet groen.blog pijn om te schrijven, maar die mooie zonlichtslurpers kunnen levensgevaarlijk zijn als u lekker een fik staat te blussen. De Belgische zender VTM wijst ons er op. Als een huis in brand staat, blijven zonnepanelen namelijk stroom opladen. Ook al staat de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit.

De kans op elektrocutie tijdens het blussen is weliswaar niet groot, maar toch. Een fijne gedachte is het niet als het risico van brandende zonnepanelen niet in uw gevarengeld is verwerkt.  De Belgische brandweer pleit daarom voor een waarschuwingsteken op zonnepanelen. De Duitsers willen naast de voordeur een soortgelijk teken. Tot het zo ver is, krijgen Belgische brandweerlieden extra instructie over het blussen van duurzame woningen.

Maffia ontdekt lucratieve bouw windparken

De Italiaanse maffia heeft zich op duurzame energie gestort. Niet uit nobele motieven uiteraard, maar omdat er in Italië goud geld is te verdienen aan voornamelijk windenergie. Het land verstrekt kennelijk verreweg de hoogste subsidies voor groene energie. Of de windturbines nu draaien en stroom produceren of niet, de geldkraan voor de eigenaren blijft onophoudelijk stromen.

Dat maakt het voor maffiosi wel erg aantrekkelijk om - waardelozewindparken te bouwen en die voor veel geld te verkopen aan buitenlandse multinationals. Volgens het het Italiaanse Openbaar Ministerie zijn lokale politici omgekocht om vergunningen te krijgen voor de bouw van windparken. Sicilië is koploper. Op het maffia-eiland zijn al dertig windparken gebouwd. Voor nog eens zestig andere parken zijn vergunningen afgegeven en er liggen nog eens 226 bouwvergunningen voor parken te wachten op goedkeuring.

Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’

Klimaatpaus van de PvdA, Diederik Samsom, laat van zich horen. In het radioprogramma Vroege Vogels zei hij vanochtend ervoor te gaan pleiten de subsidie op zonnepanelen te verdubbelen. De 88 miljoen euro die het kabinet nu apart heeft gezet, wil hij verhogen met nog eens 72 miljoen euro. Voor bedrijven en voor ons, particulieren. Het extra geld is niet overbodig, want het aantal subsidieaanvragen voor zonne-energie is veel groter dan het beschikbare geld. 

Lovenswaardig initiatief dus van Samsom. Het geld denkt hij te kunnen halen uit vertraagde plannen voor meer windmolens op land. In 2011 staan er namelijk een stuk minder windparken dan aanvankelijk de bedoeling was. Kennelijk sorteren de vliegende W-teams van Cramer nog geen effect in het wegmasseren van protesten tegen windmolens. Het verzet van omwonenden en gemeenten - Urk bijvoorbeeld - op land is nu eenmaal hardnekkig.

Australië print zonnecellen als bankbiljetten

Over een tijdje kunnen drukkers van bankbiljetten zich bezig houden met het printen van zonnecellen. In Australië wordt gewerkt aan een methode om grote plastic vellen van zonnecellen goedkoop en op grote schaal af te drukken. Volgens energieminister Peter Batchelor moet de productie net zo makkelijk worden als het drukken van bankbiljetten.

De massaproductie kan ervoor zorgen dat in korte tijd alle daken snel en relatief goedkoop van zonnecellen worden voorzien. Australië zet vol in op de techniek. De cellen worden gedrukt op een basis van polymeer, een techniek die helaas voor onze thuisprinters nog iets te ingewikkeld is.

Beste mobieltjes op zonne-energie komen uit Holland

 

We hebben het op deze plek al eerder gehad over mobiele telefoons op zonne-energie. Samsung passeerde pas geleden de revue, net als de Chinese fabrikant ZTE. Allemaal goed en wel, maar de echte vernieuwing op dit gebied is toch echt van Hollandse makelij.

Intivation heet het bedrijf uit Amsterdam en het gaat de wereld veroveren met zijn zonnepaneeltjes op telefoons. Op het Mobile World Congres in Barcelona is het uitgeroepen tot één na beste innoveerder ter wereld. Intivation heeft volgens de GSM Association namelijk als enige de techniek om mobieltjes op zonne-energie te laten lopen echt helemaal in de vingers.

Knutselaar Knut vindt oplaadbare batterijen op zonlicht uit

www.blog.bareknut.no

Bron: www.blog.bareknut.no

Dit idee van knutselaar Knut – niet de Berlijnse ijsbeer – wil ik u niet onthouden: batterijen die zichzelf opladen met zonne-energie. Knut had namelijk overal in huis oplaadbare batterijen rondslingeren die half vol waren, of helemaal leeg. Wie kent dat niet? In Nederland zijn dat er 130 miljoen.

Het irritante is dat je er pas achter komt als je de batterijen nodig hebt. Vervelend, want dan duurt het tijden voordat ze zijn opgeladen. Daar heeft Knut nu het volgende op gevonden: batterijen met zonne-energiefolie.

Recessie? Groene sector VS voorspelt walhalla

De oude economie is dood, leve de nieuwe economie. De Amerikaanse brancheorganisatie voor zonne-energie, ASES, voorziet midden in de recessie een walhalla voor de sector groene energie en energiebesparing. Over 21 jaar kunnen er - met flink wat hulp van Obama - 37 miljoen mensen fulltime werken. Alleen in de Verenigde Staten dus. Dat is meer dan zeven keer zoveel als nu.

Maar dan moet er wel behoorlijk wat gebeuren om de opgelopen schade in het Bush-tijdperk teniet te doen, waarschuwt ASES. Belemmerende regels moeten verdwijnen en schone stroom moet makkelijk toegang krijgen op het elektriciteitsnet. Verder moet de dorst naar olie worden getemperd. Lichtend voorbeeld is Duitsland. Dat is vier keer kleiner dan de VS, terwijl de sector voor windenergie vijf keer zo groot is en die voor zonne-energie vier keer groter. In Duitsland wordt zo’n beetje de helft van alle windmolens in de wereld gemaakt, eenderde van alle zonnepanelen en het is mondiaal marktleider op het gebied van biobrandstof.  

W.A. wordt zonaanbidder in de woestijn

Kijk eens aan, onze Willem-Alexander heeft niet alleen verstand van water. Hij houdt zich tegenwoordig ook bezig met de zon. In de zandbak van Abu Dhabi pleitte hij vandaag voor een revolutie op het gebied van zonne-energie. W.A. was namelijk uitgenodig om een praatje te houden op de World Future Energy Summit, een topbijeenkomst die ook in het teken staat van de futurologische CO2-vrije stad Masdar.

De kroonprins ziet het nut van woestijnen wel als het gaat om het opwekken van zonnestroom, zegt hij in de Telegraaf. ,,Daarvoor hebben we de woestijnen nodig. Velen beschouwen de woestijn als een onbruikbaar gebied waar het bovendien slecht toeven is. Maar woestijnen zijn juist een kostbare bron van leven, die we moeten koesteren en beschermen voor ons aller welzijn. De woestijnketen die de aarde omvat, biedt namelijk geweldige kansen voor zowel de opwekking als de distributie van zonne-energie.” 

Eco-billboard op Times Square als statement

Mocht u vanaf half januari toevallig op Times Square in hartje New York staan, kijk dan even naar boven. Wellicht ziet u ‘s werelds eerste giga-lichtreclame op duurzame energie. De initatiefnemer, het Japanse fotoconcern Ricoh, wil met het eco-billboard het statement maken dat commercie – zelfs midden in de Big Apple – niet milieuvervuilend hoeft te zijn.

Het rode, lichtgevende uithangbord met het woord ‘ Ricoh’ wordt voor 95 procent aangedreven door wind- en zonne-energie. Daarvoor zijn nodig: 64 zonnepanelen en zestien moderne, compacte windturbines die direct tussen de wolkenkrabbers staan. Ricoh zegt te kunnen garanderen dat de advertentie van 16000 kilo zwaar zeven dagen per week, 24 uur per dag blijft branden.