Categorie: "Eten & Drinken"

Doe groen, drink lokaal gebrouwen bier

Leuk bedachte slogan: doe groen, drink plaatselijk gebrouwen bier. Bovenstaande Amerikaan heeft een waslijst met filmpjes gemaakt waarop hij doceert hoe duurzaam te leven. Aardig gedaan, maar met een boodschap die vaak wat simplistisch is. Niettemin, lokaal gebouwen bier is natuurlijk vaak een stuk lekkerder dan een slappe Heineken.

‘Vetzucht ramp voor het milieu’

Vetzakken zijn een ramp voor het klimaat. Groen.blog heeft dat niet verzonnen. Het oordeel komt van gerespecteerde Britse wetenschappers. In het International Journal of Epidemiology schrijven ze dat dikkerds niet alleen meer eten, ze schaffen ook grotere auto’s aan.

De onderzoekers hebben berekend dat de Britse bevolking volgend jaar 19 procent meer energie gebruikt voor de voedselproductie dan in 1970, toen er veel minder vetzucht heerste. Omgeslagen naar een miljard dikkerds betekent dat 270 miljoen ton extra emissie van broeikasgassen per jaar. De totale wereldwijde uitstoot bedroeg in het jaar 2000 nog 42 miljard ton.

Eerlijk en Puur Uit Eten met online gids

Het mag dan crisis zijn, Tweede Paasdag zitten de restaurants ongetwijfeld weer tjokvol. We kennen de online restaurantgids Iens.nl, maar er is een beter alternatief: Puuruiteten.nl, de duurzame horecagids van Nederland. Het aanbod biologisch en/of fair trade restaurants ziet er goed uit, hoewel het aantal boerenwinkels, duurzame delicatessenshop etc. wel erg karig is.

Gelukkig de site ziet er wel hartstikke kèk uit. Voor wie toch gehecht is aan papier schrijft oprichter en eigenaresse Jeanette van Mullem ook al een tijdje een ouderwetse gids Puur! Uit Eten met vijftig biologische restaurants, waar chefkoks recepten en wjinadvies geven.

Vleesindustrie zegt: ‘Vlees minder slecht voor klimaat’

De vleesindustrie komt in het geweer tegen alle infame beschuldigingen dat heerlijke kogelbiefstukjes en fijne gehaktballen een belangrijk deel van het broeikaseffect veroorzaken. De branche zegt: f*** de film Meat the Truth! Op hun clubsite Meat & Meal verwijzen ze naar nieuw Brits onderzoek die een heel nieuw licht op de klimaatzaak werpt.

Vlees – en dan met name koeien die methaan opboeren en uitschijten – zou niet voor dertien procent verantwoordelijk zijn voor het aantal broeikasgassen, maar slechts voor zes procent. Boeren en vleesverwerkers kunnen zich nog meer in hun handen wrijven, want volgens hetzelfde onderzoek is de vleesconsumptie in 2050 wereldwijd verdubbeld.

Meeste blije vis in schap van EM-TÉ

De winaar van dit jaar is: EM-TÉ. De supermarkt heeft volgens Greenpeace’ jaarlijkse ranglijst Maak schoon schap het meest duurzame visschap. Concurrent Golff staat op een tweede plek en Deen op nummer drie.

En de grootste grootgrutter? Appie Heijn stond vorig jaar al niet in de top drie en is nu verder weggezakt, van plek vijf naar plek acht. Opvallend, want AH laat zich graag voorstaan op zijn duurzame inkoopbeleid. Super de Boer, die zich ook graag een groen imago aanmeet staat op nummer vier.

‘Niet meer elke dag Bratwurst voor Duitsers’

Lef kan je Andreas Troge, topambtenaar van het Duitse milieudepartement niet ontzeggen. In het land waar de Bratwurst een culturele status geniet -behalve het Bratwurstmuseum wordt er dit jaar ook een heus Currywurstmuseum geopend – vindt hij dat één dag per week vlees eten meer dan voldoende is.

Zondag vleesdag moet in Duitsland weer in ere worden hersteld, vindt Troge. Belangrijkste reden: het klimaat. Volgens hem is vijftien procent van de Duitse uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de veehouderij, en dan voornamelijk van de koeien.

Claresse tegen het leegvissen van oceanen

Ik kan me niet herinneren de Claresse ooit op een menukaart te hebben gezien. Da’s best jammer, want het is volgens natuurorganisaties een heel duurzaam geteelde vis die de potentie heeft overbevissing te verminderen. Een veelbelovend beestje dus. In Noord-Brabant zijn al zo’n veertig varkensboeren overgestapt op de kweek van de Claresse – een kruising tussen twee Afrikaanse meervalsoorten. Deze week hield een van hen open huis.

En minstens even belangrijk voor de culinaire dierenliefhebber: de kweekvis schijnt prima te smaken. De Stichting Noordzee schrijft op de site goedevis.nl de volgende, wat rommelige recensie: ,,Stevige structuur, geen uitgesproken vissmaak (dat is meestal zo met zoetwatervis), maar belangrijker: geen grondige smaak, wat vaak het geval is met zoetwatervis.”