Categorie: "Windenergie"

Maffia ontdekt lucratieve bouw windparken

De Italiaanse maffia heeft zich op duurzame energie gestort. Niet uit nobele motieven uiteraard, maar omdat er in Italië goud geld is te verdienen aan voornamelijk windenergie. Het land verstrekt kennelijk verreweg de hoogste subsidies voor groene energie. Of de windturbines nu draaien en stroom produceren of niet, de geldkraan voor de eigenaren blijft onophoudelijk stromen.

Dat maakt het voor maffiosi wel erg aantrekkelijk om - waardelozewindparken te bouwen en die voor veel geld te verkopen aan buitenlandse multinationals. Volgens het het Italiaanse Openbaar Ministerie zijn lokale politici omgekocht om vergunningen te krijgen voor de bouw van windparken. Sicilië is koploper. Op het maffia-eiland zijn al dertig windparken gebouwd. Voor nog eens zestig andere parken zijn vergunningen afgegeven en er liggen nog eens 226 bouwvergunningen voor parken te wachten op goedkeuring.

Tien Belgische misverstanden over windenergie

De discussie over windmolens beperkt zich niet tot Nederland. Ook in België, en met name in Vlaanderen, steken kennelijk continu protesten de kop op over de aanleg van windparken. De provincie West-Vlaanderen wil daarom voor eens en voor altijd afrekenen met beweringen dat windenergie alleen maar ellende oplevert. In de folder 10 misverstanden over windenergie worden argumenten van tegenstanders stuk voor stuk opgesomd en weersproken. Van de stelling dat windenergie geen betrouwbare bron van elektriciteit is tot de bewering dat windmolens veel vogels doden. Misschien een ideetje om de folder ook in Urk huis-aan-huis te verspreiden?

Boze Urkers nu al ten onder tegen megawindpark

Urk is boos, en hiernaast ziet u waarom. De pittoreske aanblik van het vissersdorp wordt volgens de eigen inwoners grondig naar de knoppen geholpen door de geplande aanleg van Neerlands grootste windpark. De honderd turbines komen binnen de grenzen van de gemeente Noordoostpolder, maar staan met hun voeten in het IJsselmeer, vlak achter Urk.

De dorpswoners zijn woedend en spreken van een ’woud van euromasten’. Dus, ook al leveren die honderd turbines groene energie voor 480.000 huishoudens – meer dan het aantal inwoners van Utrecht en Amsterdam samen – de oervissers uit het dorp willen er niet aan. De vraag is: is hun vrees terecht?

Leger ‘vecht’ tegen bouw windturbines

De Volkskrant brengt vandaag oud nieuws, maar daarom niet minder waar. Het radarnetwerk van Defensie zit de bouw van windmolenparlen – en van hoge gebouwen – flink in de weg. Binnen een straal van 28 kilometer mag van het leger al decennia niet hoger dan 45 meter worden gebouwd. Maar die oude regel begint inmiddels behoorlijk te wringen.

Want waar moeten in hemelsnaam de windmolenparken op land dan worden gezet? Niet Defensie zegt njet tegen windturbines, omwonenden protesteren ook tegen enorme wieken in hun achtertuin. Een probleempjes dat minister Cramer overigens vorig jaar al onderked. Toch zei zij ook toen al dat er in 2011 duizend nieuwe reuzeturbines moeten komen om de vierduizend megawatt schone stroom te produceren die het kabinet heeft beloofd.

Miniwindturbine op daken levert niets op

U denkt aan een zo’n schattig windmolentje op het dak? Denk daar dan nog maar een keer over. Miniwindturbines op daken leveren geen cent op. Ze kosten particulieren alleen maar centjes. Zelfs met subsidie komen zij niet uit de kosten.

Denktank voor duuerzaamheid, SenterNovem, is diep teleurgesteld testte de molentjes van april vorig jaar tot januari op een veld ergens in Zeeland. Het resultaat was nogal een tegenvaller. Zelfs met de beste presterende turbine, de Montana, komt een particulier nauwelijks uit de kosten. Het molentje wekte in de testperiode 2160 kilowatt op, ongeveer 62 procent van het gemiddeld stroomverbruik van een gezin per jaar. Op het eerste gezicht een aardige opbrengst totdat u het prijskaartje van de Montana leest: 18.508 euro.

Reusachtige windturbine stort spontaan in

 

Goed nieuws voor windenergiehaters op deze blog: u hoeft de turbines niet zelf te lijf te gaan. Ze vallen vanzelf om. In Altona, New York stortte begin deze maand uit het niets een reusachtige turbine ter aarde. Niemand raakte gewond, maar in bovenstaande reportage rillen inwoners van het stadje nog steeds van angst. Ze hadden wel dood kunnen zijn, als ze toevallig hun hond daar hadden uitgelaten. Inderdaad, zo’n turbine kan je beter niet op je hoofd krijgen. Hoe kon dit gebeuren?

Spanje aan kop met opwekken windenergie

Ze zijn al Europees kampioen voetbal, hebben de beste tennisser ter wereld, de beste wielrenners. En nu bezit Spanje ook het wereldrecord windenergie. Donderdag werd een paar uur veertig procent van de elektriciteitsbehoefte opgewekt uit windenergie, dankzij een storm die langs de kust van Noordwest-Spanje raasde. Op die plek staan de meeste windmolenparken van het land.

Volgens de Spaanse club voor windenergie kan het nog beter. Op het hoogtepunt van de storm werkten de turbines op slechts 68 procent van hun theoretische vermogen. Gemiddeld wekten de molens tijdens het noordweer 29 procent van de Spaanse stroom op. Dat is al bijna drie keer zoveel als het gemiddelde aandeel windenergie in het elektriciteitsverbruik van de Spanjaarden.

Bureacratische molen voor windenergie op zee komt op gang

Staatssecretaris Tineke Huizinga krijgt het druk. Of tenminste, haar ambtenaren. Die moeten voor de zomer vijftien vergunningaanvragen voor de bouw van windmolenparken in zee beoordelen. De bedrijven die goedkeuring krijgen, kunnen meedingen naar een subsidie. Het kabinet wil voor april volgend jaar subsidies uitdelen voor 450 megawatt windenergie in zee. Er wordt ook gewerkt aan een Nationaal Waterplan om de bouw van windturbines in zee na 2010 te versnellen.

Een van de bedrijven die meedingt naar de subsidie is de Duitse energiereus RWE, alias de vieze man van Europa die Essent wil opslokken. Bruinkoolvreter RWE is druk bezig zichzelf te verschonen. Het energiebedrijf meldt vandaag dat zijn vergunningaanvraag voor het windmolenpark Tromp Binnen is goedgekeurd. Het toekomstige park bestaat uit 57 turbines met een totale capaciteit van 300 Megawatt. Het moet 75 kilometer voor de kust van Callantsoog komen te staan.

W-teams voor veel meer windmolens op land

Het kabinet heeft het helemaal gehad met het verzet tegen windmolens op land. Door het Not-In-My-Back-Yard-syndroom (NIMBY) schiet het allemaal niet op met windenergie in Nederland. Bewoners vinden de masten in het landschap spuuglelijk en klagen almaar over geluid. Bovendien zit Defensie te zeuren dat de windmolens hun radar verstoren.

Tijd voor actie dus, tijd voor het Windteam. Jazeker, dat is het laatste ideetje van kabinet, provincies en gemeenten. Vliegende W-teams moeten de aanleg van windparken een enorme zwengel geven. Ze waaieren vanuit Den Haag uit over Nederland en gaan overal adviseren en ’misverstanden’ bij omwonenden wegmasseren. Verder komt er een landelijke helpdesk en wordt regelgeving aangepast zodat aan het eindeloos getraineer tegen nieuwe windmolens een einde komt.