Bureacratische molen voor windenergie op zee komt op gang

Staatssecretaris Tineke Huizinga krijgt het druk. Of tenminste, haar ambtenaren. Die moeten voor de zomer vijftien vergunningaanvragen voor de bouw van windmolenparken in zee beoordelen. De bedrijven die goedkeuring krijgen, kunnen meedingen naar een subsidie. Het kabinet wil voor april volgend jaar subsidies uitdelen voor 450 megawatt windenergie in zee. Er wordt ook gewerkt aan een Nationaal Waterplan om de bouw van windturbines in zee na 2010 te versnellen.

Een van de bedrijven die meedingt naar de subsidie is de Duitse energiereus RWE, alias de vieze man van Europa die Essent wil opslokken. Bruinkoolvreter RWE is druk bezig zichzelf te verschonen. Het energiebedrijf meldt vandaag dat zijn vergunningaanvraag voor het windmolenpark Tromp Binnen is goedgekeurd. Het toekomstige park bestaat uit 57 turbines met een totale capaciteit van 300 Megawatt. Het moet 75 kilometer voor de kust van Callantsoog komen te staan.Áls het park tenminste binnenkort wordt gebouwd. Het bedrijf wacht eerst af of het een subsidie krijgt van Huizinga. Daarna besluit het pas wanneer de eerste paal voor Tromp Binnen de zeebodem in gaat. In Duitsland en Groot-Brittannië heeft RWE ook al grootse plannen voor offshore windmolens. Het bedrijf wil in 2012 4500 megawatt aan windmolens laten draaien of in aanbouw hebben.

In Nederland heeft Huizinga voorlopig alleen het Ierse Airtricity twee ontwerpvergunningen gegeven voor de bouw van grote windmolens in zee. Het gaat om de geplande parken West Rijn en Breeveertien II. West Rijn is negentig kilometer voor de kust van Rotterdam ingetekend. De 72 turbines moeten 260 Mw kunnen opwekken. Het andere park, Breeveertien II, omvat 97 turbines die zestig kilometer voor IJmuiden moeten komen. Ook Airtricity wacht op het verlossende woord van Huizinga over subsidies.

Lees ook:Eindelijk extra windmolens op de Noordzee
Lees ook:Boze Urkers nu al ten onder tegen megawindpark
Lees ook:Leger ‘vecht’ tegen bouw windturbines
Lees ook:Duurzame energie strandt in goede bedoelingen
Lees ook:Reusachtige windturbine stort spontaan in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.