Leger ‘vecht’ tegen bouw windturbines

De Volkskrant brengt vandaag oud nieuws, maar daarom niet minder waar. Het radarnetwerk van Defensie zit de bouw van windmolenparlen – en van hoge gebouwen – flink in de weg. Binnen een straal van 28 kilometer mag van het leger al decennia niet hoger dan 45 meter worden gebouwd. Maar die oude regel begint inmiddels behoorlijk te wringen.

Want waar moeten in hemelsnaam de windmolenparken op land dan worden gezet? Niet Defensie zegt njet tegen windturbines, omwonenden protesteren ook tegen enorme wieken in hun achtertuin. Een probleempjes dat minister Cramer overigens vorig jaar al onderked. Toch zei zij ook toen al dat er in 2011 duizend nieuwe reuzeturbines moeten komen om de vierduizend megawatt schone stroom te produceren die het kabinet heeft beloofd.

Een uitweg voor het radarprobleem is voorlopig niet gevonden. De installaties van het leger staan rotsvast verankerd in Soesterberg, Leeuwarden, Wier (Friesland), vliegbasis Twenthe, Nieuw Milligen (Veluwe), Volkel (bij Uden), De Kooy (bij Den Helder) en Woensdrecht. Reken maar uit: dat is acht keer een straal van 28 kilometer, veelal in dunbevolkte landschappen die juist bij uitstek zijn geschikt voor windturbines.

Volgens de Volkskrant komt er wellicht in 2010 versoepelde regelgeving, maar het ministerie van Defensie tempert die verwachting meteen. Overigens hebben niet alleen windmolens last van de legerradar. Hetzelfde geldt voor  hoogbouw met als meest in het oog springende project de Belle van Zuylentoren in Utrecht. Dat prestigeproject staat op losse schroeven, omdat het in de ‘invloedssfeer’ van het radarstation in Soesterberg ligt.

Lees ook:Barendrecht wil geen CO2-opslag onder de achtertuin
Lees ook:Bureacratische molen voor windenergie op zee komt op gang
Lees ook:Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht
Lees ook:W-teams voor veel meer windmolens op land
Lees ook:And we have a take off…van een CO2-satelliet

3 reacties op “Leger ‘vecht’ tegen bouw windturbines

  1. Danny

    Het valt niet mee om molens te plaatsen. We moeten wel iets gaan doen voor het milieu. stilstaan is achteruitgang.Wil je zelf actief meedoen om een molen te plaatsen wordt dan lid v/e windmolenvereniging. zoals de http://www.windvogel.nl Met meer molens heb je minder kans dat we oorlog moeten voeren om olie ergens vandaan te halen en de radars moeten gaan gebruiken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Willem de Graaf

      Dag Danny,
      Dank voor je reactie. Ik doe nog niet mee, maar ga het zeker overwegen. Levert opwekken van windenergie op die manier financieel ook nog iets op?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Danny

    @ Willem jazeker,op 18 en 19 april 2009 vinden de ANWB Kampeerdagen plaats op recreatiegebied Ouderkerkplas bij Ouderkerk a/d Amstel.vlakbij de Amstelvogel.Er rijdt een gratis treintje van het ANWB terrein naar de molen, iedereen kan daar in stappen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.