And we have a take off…van een CO2-satelliet

Samsung mag dan langzaam verkruimelen door de kredietcrisis, bij de aanpak van CO2-uitstoot zoekt Japan het hogerop. Het land heeft net ‘s werelds eerste satelliet gelanceerd die broeikasgassen in de atmosfeer gaat meten. Ibuki heet het ruimtevaartuigje, wat zoiets betekent als zuivere lucht of zuidere adem. Hij maakt in honderd minuten een rondje om de aarde, moet vijf jaar in bedrijf blijven en de eerste resultaten worden over negen maanden verwacht.

Japan zegt louter nobele doelen na te streven met het project. Zo kan straks de intensiteit van koolstofdioxide op maar liefst 52.000 plekken op aarde worden gemeten, waaronder in ontwikkelingslanden die nu nog veelal een witte vlek zijn. Dat is inderdaad een gigantische verbetering vergeleken met de 282 meetpunten die er nu zijn. Maar achter die groene facade gaat ook een bittere concurrentiestrijd schuil met Europa en de Verenigde Staten. Zo wil Japan orders binnenhalen voor het lanceren van meer satellieten. Ook met China en India is een soort wedloop in de ruimte gaande. De Aziatische landen hebben grote plannen. Japan wil in 2020 een astronout naar de maan sturen. Waarom die ambitie, meldt het AFP overigens niet.

Overigens komt de VS ook met een CO2-satelliet. Later dit jaar moet de Orbiting Carbon Observatory worden gelanceerd die eveneens de uitstoot van broeikasgassen gaat meten.

Lees ook:NASA-satelliet voor broeikasmetingen stort neer
Lees ook:‘Californië groenste grote economie ter wereld’
Lees ook:Nieuwe website CO2-opslag gortdroog
Lees ook:Noordpool alarmerend snel kleiner én dunner
Lees ook:Energieminister Obama reikt China de hand, in zijn vorige baan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.