Amsterdamse winkeliers op hun zuinigst

Met een GroenLinks-milieuwethouder aan het roer laat Amsterdam tegenwoordig de ene na de andere groene proefballon op. Nu het verbod om oude vervuilende barrels uit het centrum te weren zeker een jaar is uitgesteld, lanceert Marijke Vos alweer een nieuw plannetje.

De hoofdstad begint morgen (donderdag) een proef met energiebesparing in winkels. Te beginnen in de DA-drogisterij aan de Van Woustraat. Klanten krijgen er te maken met zelfsluitende deuren en bij de open winkelpui wordt het luchtgordijn – die fijne stroom warme lucht – energiezuinig. Al met al niet revolutionair, wel een aardig begin.

Winkeliers smijten namelijk zonder dat ze het door hebben duizenden euro’s over de balk, omdat ze met hun open pui letterlijk voor de straat stoken. Volgens het Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf verdwijnt met een open gevel van twee bij drie meter jaarlijks 4500 kubieke meter gas, genoeg om drie huishoudens een  jaar mee te verwarmen.

De Amsterdamse winkelproef moet uitwijzen hoe de klanten reageren. Best belangrijk voor de detailhandel, want dat zelfsluitende deuren allesbehalve uitnodigend zijn, bleek in België. Daar bleef de helft van de klanten weg, toen de toegangsdeuren van winkels bij wijze van proef gesloten bleven. Een nachtmerrie voor elke winkelier.

Maar Marijke heeft goede hoop op resultaat. Ze hamert erop dat de proef dit keer mèt het bedrijfsleven wordt genomen. Eerder nog botste ze hard met supermarkten in Amsterdam die weigerden hun koel- en vriesvakken af te dekken om energie te besparen. Ook grootgrutters in Leiden en Heemskerk lagen daarover in de clinch met hun gemeentebestuur. Ze vreesden een afname van de impulskopen. Pas na een uitspraak van de Raad van State moesten de dertien tegenstribbelende supermarkten alsnog overstag. Dat scenario wil Vos dit keer voorkomen door niet te hard van stapel te lopen.

Lees ook:Marijke tegen de PC Hooft-traktor
Lees ook:Amsterdam slingert vuile truck op de bon
Lees ook:Shell vindt schone energie veel te duur
Lees ook:Atoomstroom populair bij hoog opgeleide man
Lees ook:Supermarkten onderzoeken biologische plastic tasjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.