Kredietcrisis? In groene economie liggen banen voor het oprapen

Beurskrach, banken die omvallen, pensioenen die niets meer waard zijn, massaontslagen, faillissementen, depressie. Het valt allemaal niet mee in de oude economie. Maar er is ook hoop in het komende decennium, jubelt het Amerikaanse blad Fast Company. In de nieuwe groene economie liggen de banen voor het oprapen.

Fast Company heeft er een top tien van gemaakt. Erg realistisch is het allemaal niet, maar wel een leuke denkoefening. Hierbij een korte samenvatting van de groene banenranglijst voor de komende tien jaar, bekeken met Hollandse ogen.

1. Boer. De gemiddelde leeftijd van boeren is hoog, terwijl er in de groene economie juist meer boeren nodig zijn. Geen schaalvergroting meer, maar kleinschalige, biologische productie is het devies.

2. Bosexpert. Het tegengaan van ontbossing wordt mondiaal een van de belangrijkste thema’s. Overal ter wereld is kennis nodig om lokale gemeenschappen te leren hoe zij duurzaam met hun omgeving kunnen omgaan.

3. Installateur van zonepanelen en -boilers.  Behoeft eigenlijk geen uitleg. De zon is de energiebron van de toekomst en die transformatie levert duizenden banen op. De vraag is alleen: speelt Nederland nog op tijd in op de ontwikkeling?

4. Architect en bouwer van energiezuinige gebouwen. Veruit de meeste energiewinst is nog altijd te behalen door gebouwen beter te isoleren. Om bestaande gebouwen aan te pakken zijn vele, vele handen nodig.

5. Fabrikant van windmolens. Voordat zonne-energie de grote duurzame energiebron wordt, moeten we het doen met windennergie. Het kabinet werkt ruimtelijke plannen uit die grote gebieden in de Noordzee moeten reserveren voor enorme windmolenparken. Dat biedt werk voor duizenden techneuten.

6. Bioloog. Met de Wageningen Universiteit heeft Nederland bij uitstek een voorsprong om voor wereldwijd onderzoek en opleidingen te geven over kwetsbare ecosystemen en biodiversiteit.

7. Groen ondernemer. Er ontaat bij bedrijven enorme behoefte aan kennis over groen ondernemerschap. Nieuwe producten worden nu al bijna standaard langs een duurzaamheidsmeetlat gelegd. Dat wordt alleen maar meer. 

8. Recycler. Waardeloos afval bestaat straks niet meer. We gooien niets zomaar weg. Bijna alles wordt hergebruikt. Het laatste restje afval waar we niet mee kunnen, wordt verband om energie mee op te wekken. Cradle to cradle, zogezegd. Wie daar nu kennis over opdoet, is straks spekkoper.

9. Duurzaamheids-ict’ers. Al die windmolenparken, de kilometerheffing, CO2-opslag en particulieren die met hun eigen zonnepalen energie leveren aan het elektriciteitsnet, daarvoor is een leger een gespecialiseerde ict’ers nodig.

10. Stedebouwkundigen. Onze ruimtelijke ordening moet op de schop. Steden moeten worden ingericht op duurzame mobiliteit. Minder auto’s, meer fietsen en openbaar vervoer. Dat scheeuwt om stedebouwkundigen met een groene bril.

Lees ook:Recessie? Groene sector VS voorspelt walhalla
Lees ook:Cramer gooit reddingsboei naar groene bedrijven
Lees ook:Doe groen, drink lokaal gebrouwen bier
Lees ook:Groene adviezen aan Obama
Lees ook:Groen vlaggeschip aan rand van afgrond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.