Nederland doet het papiertechnisch best aardig

Komt het papierloze kantoor binnen handbereik? Heel langzaam lijkt het de goede kant op te gaan. Trouw schrijft dat meer bedrijven en instellingen hun papierverbruik terugdringen door met databestanden en online te werken. De provincie Utrecht zou jaarlijks inmiddels meer dan een miljoen blaadjes papier en daardoor 30.000 euro besparen door veel meer van internet gebruik te maken. Dat scheelt zomaar een heel bos.

De banken ING, Rabobank en SNS zouden helemaal geen snipper papier meer gebruiken. Ook de invoering van de internetaangifte door de Belastingdienst scheelt een berg papier. Nederland, en dat mag ook wel eens worden gezegd, doet het internationaal best aardig. Zeker vergeleken met papiertechnisch  achterlijke landen als Italië en  Spanje. Milieucentraal heeft wat feiten over papierverbruik op een rij gezet.

Toch klonk twee jaar geleden een heel ander geluid. Toen werd nog voorspeld dat het papierloze kantoor een illusie is. Het verbruik nam 12 tot wel 17 procent per jaar toe, en een kentering werd niet voorzien. Een werknemer zou er per dag zo’n 34 velletjes papier doorheen jagen. Best verklaarbaar, want papier leest nou eenmaal lekkerder dan een beelscherm. Papier voelt ook beter en je kan er aantekeningen op maken.

Specialist document management, Wim Hamers, die in Trouw aan het woord komt is desondanks een stuk optimistischer. Hij leest zelf nog graag een echte krant en voorafgaand aan een lezing krabbelt hij eerst wat gedachten op papier voordat hij een powerpointpresentatie maakt. ,,Maar goed ik ben bijna 62. Voor jongeren van het post-google tijdperk is digitaal werken vanzelfsprekend.”

Lees ook:Miniwindturbine op daken levert niets op
Lees ook:‘Nieuws windmolenzwendel maffia is canard’
Lees ook:Pieter Winsemius Nederlandse Al Gore tegen wil en dank
Lees ook:Afrikaanse boomschorsbroeken gaan het helemaal maken
Lees ook:Noordpool alarmerend snel kleiner én dunner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.