Grootste CO2-fabriek in Canada

Canadees bos

Canadees bos

Magnifiek, de eindeloze bossen in Canada. Groen, zuiver én een wapen tegen klimaatverandering. De bomen zuigen CO2 op geven zuurstof ervoor terug. Maar is dat wel zo? Wetenschappers concluderen dat de Canadese bossen geen CO2 meer opzuigen, maar uitspugen. Bosbranden en een gigantische keverplaag maken van de Canadese bossen een enorme CO2-fabriek. De problemen doen zich ook voor in Rusland en de Verenigde Staten. Oorzaak: het broeikaseffect.

Ik begin bij de kevers. Hun larven vroren traditiegetrouw dood in de ijskoude Noord-Amerikaanse en Russische winters. Maar nu het niet meer zo streng vriest, overleven de wormpjes onder de schors waar ze de boom langzaam aantasten. De kever leeft, de boom rot weg en ademt zodoende alle CO2 uit die het zo keurig had opgeslagen. In het westen van Canada hadden de kevers dit voorjaar al 130.000 vierkante kilometer bos verwoest. In de Verenigde Staten zijn grote delen dennenbos ernstig aangetast.

Dan het probleem van de bosbranden. Ook dat is rechtstreeks terug te voeren naar de klimaatverandering. De zomers worden warmer, de bomen drogen uit en de bossen branden in no time als een fakkel. In Californië kunnen ze meepraten over zo’n mooie fik.

Opvallend genoeg verscheen dit weekend een Finse studie met de conclusie dat nieuw aangeplante bossen 11 procent van de CO2-uitstoot hebben gecompenseerd. Maar aan die conclusie wordt hardop getwijfeld. In Canada worden bossen als CO2-compensatie ‘een doekje voor het bloeden’ genoemd.

Dus, mocht u nog zo’n fijne vakantie in de ongerepte wouden van Noord-Amerika willen boeken, wees dan snel. Vergeet ook vooral de CO2-uitstoot van uw vlucht niet te compenseren, maar laat die bomenaanplant in Canada maar zitten. Dat is toch maar voer voor de kevers.

Lees ook:Poollanden beschermen klimaatmascotte: de ijsbeer
Lees ook:‘Bosbranden worden alleen nog maar erger in Australië’
Lees ook:Poollanden stoffen oud reddingspact voor ijsbeer af
Lees ook:Witte Huis zegt nu officieel: broeikaseffect, best belangrijk
Lees ook:Nederlandse overheid energieverspiller, vindt WattzOn.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.