Leve de recessie, eindelijk daalt broeikasvervuiling

Kredietcrisis, recessie, depressie, wat nou doemscenario voor 2009? De economische malaise kan wel eens een zegen zijn voor het tegengaan van klimaatverandering. In het nieuwe jaar gaan we minder kopen, wordt er minder geproduceerd en verstoken  we dus veel minder olie, gas en kolen.

De CO2-uitstoot zou dit jaar wereldwijd wel eens met drie procent kunnen inzakken, verwachten wetenschappers. Dat betekent een gigantische trendbreuk in alle scenario’s die tot nu zijn opgesteld. Voordat de kredietcrisis toeslag, werd ervan uitgegaan dat de wereldeconomie dit jaar twee procent meer broeikasgassen zou uitspugen.

Directeur van het Centre for Climate Change Mitigation Research van de universiteit van Cambridge, Terry Barker, denkt zelfs dat de daling de komende drie jaar nog groter kan worden. Hij baseert zich daarbij mede op de geschiedenis van de grote depressie tussen 1929 en 1932, toen de broeikasvervuiling met 35 procent terugliep.

Toch lijkt degelijk klimaatoptimisme te voorbarig. De keerzijde van de recessie is dat regeringen en bedrijven de rem dreigen te zetten op investeringen in groene energie. Zeker nu de olieprijs van recordhoogtes weer is getuimeld naar zo’n 45 dollar per vat. De Deense windmolenfabrikant Vestas, wereldwijd marktleider, verminderde zijn productie volgens NRC Handelsblad in november al.

Verder moet nog worden afgewacht of Obama zijn beloftes nakomt. Hij belooft dat de Verenigde Staten niet meer langs de zijlijn zullen staan bij het maken internationale afspraken over het beperken van klimaatverandering. De nieuwe president van ‘s werelds grootste vervuiler heeft ambiteuze plannen om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 te hebben teruggebracht naar het niveau van 1990.

Als de recessie aanhoudt gaat hem dat misschien nog lukken ook. Zijn regeringsploeg is hoopgevend. Nobelprijswinnaar Steven Chu, Harvard milieudeskundige John Holdren en Al Gore-adviseur Carol Browner, zijn grote voorstanders van vergaande maatregelen om de fossiele brandstoffen uit te bannen. Maar voorlopig slokt vooral de doffe economische ellende in de Verenigde Staten de aandacht van Obama volledig op.

Lees ook:Energieminister Obama reikt China de hand, in zijn vorige baan
Lees ook:Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht
Lees ook:Groene adviezen aan Obama
Lees ook:Voorbereiding voor klimaattop Kopenhagen van start
Lees ook:Recessie? Groene sector VS voorspelt walhalla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.