Klimaatsceptici houden eigen feestje in New York

De klimaatsceptici laten weer van zich horen. Terwijl wetenschappers in Kopenhagen de grote klimaattop van de Verenigde Naties voor eind dit jaar voorbereiden, vroegen academici in New York zich de afgelopen dagen af: Global Warming, was it ever really a crisis? De voorzitter komt uit onze eigen achtertuin: Vaclav Klaus, president van Tjechië. Hij vindt dat de klimaatcrisis wordt misbruikt om onze markteconomie aan banden te leggen.

En daarin is hij niet de enige. In New York kwamen achthonderd klimaatsceptici bij elkaar met min of meer dezelfde ideeën. Want, meldt het affiche van hun bijeenkomst: klimaat is geen crisis. Voor de menselijke invloed op klimaatverandering is volgens hen geen bewijs. Bovendien zouden wetenschappers nog steeds met elkaar over straat rollen over de oorzaken van de opwarming van de aarde. En wie gaat er volgens hen met al de miljoenensubsidies aan de haal? Natuurlijk, de ’leugenachtige’ milieubeweging, aldus de klimaatsceptici.

Ondertussen waarschuwt het overgrote deel van de klimatologen in Kopenhagen dat het broeikaseffect veel heftiger kan uitpakken dan we altijd dachten. Het laatste overzicht dateert van 2007 en is gedateerd. Bovendien had de politiek daar toen ook zo haar invloed op. Gisteren klonk de eerste waarschuwing: de zeespiegel stijgt deze eeuw mogelijk twee keer zo veel als tot nu toe werd aangenomen. Werd in 2007 nog uitgegaan van achttien tot 58 centimeter, de gegevens wijzen nu op een stijging van vijftig centimeter tot een meter. Het poolijs en gletsjers smelten namelijk veel sneller dan we dachten. Zonder drastische maatregelen spoelen we in Nederland weg, luidt hun waarschuwing.

Lees ook:Klimaatsceptici pootje gehaakt in Washington Post
Lees ook:‘Opwarming aarde nadert fatale twee gradengrens’
Lees ook:Boodschappen aan de wereld van klimaatwetenschappers
Lees ook:Energieminister Obama reikt China de hand, in zijn vorige baan
Lees ook:Klimaatverandering schakelt naar hogere versnelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.