‘Mes in belasting voor betere woningisolatie’

De honderd miljoen euro die het kabinet in een energiebeparingsfonds stort is een schijntje. Een druppel op een gloeiende plaat, een doekje voor het bloeden. Stichting Spaar het Klimaat, waarin toeleveranciers van bouwbedrijven zijn verenigd, is er niet bepaald van onder de indruk. Wil het kabinet in 2011 een half miljoen huizen twintig tot dertig procent energiezuiniger hebben, dan is er volgens deze club maar één probaat middel: belastingverlaging

Geen gek idee. Minder belasting stimuleert meer dan de papierberg die nodig is voor een subsidie - waarna je nog maanden moet wachten op je geld. Stichting Spaar het Klimaat adviseert daarom een korting op de overdrachtsbelasting voor kopers van een energiezuinig huis en een leuke korting op de  inkomstenbelasting voor eigenaren van een goed geïsoleerde woning.

Bijkomend voordeel is dat het treurig mislukte energielabel voor huizen daadwerkelijk waarde krijgt. Nadat het label eerst van alle kanten werd gekraakt – zelfs door Vereniging Eigen Huis – lijkt ook de vernieuwde versie die dit jaar geldt, te worden weggehoond door makelaars en huiseigenaren. Op huizenverkoopsite staat volgens mij geen huis te koop met het energielabel als reclame.

Hoe dan ook, het kabinet stevent af op een regelrechte mislukking bij het isoleren van woningen, stelt stichting Spaar het Klimaat. Sinds 2007 zijn weliswaar 100.000 bestaande huizen onder handen genomen, maar dat is slechts het laaghangende fruit. Als het zo doorgaat worden volgens de stichting niet meer dan 150.000 huizen geïsoleerd.

,,De oorzaak voor het achterblijven van de aantallen ligt bij het onvoldoende inzetten op energiebesparing van dit kabinet;”, schrijft voorzitter van Spaar het Klimaat, Dick Tommel. ,,De terugverdientijd van een pakket investeringen voor dertig procent energiebesparing ligt gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Voor de meeste eigenaars/bewoners is dat te lang, mede omdat woningeigenaren gemiddeld eens per zeven jaar verhuizen. Er is dus een duidelijke aanmoedigingspremie nodig. De wijzigingen in de bestaande regelingen die in het afgelopen jaar zijn genomen zijn te mager.”

Lees ook:Topdrukte isolatie woningen in koude januarimaand
Lees ook:Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht
Lees ook:Natuur en Milieu: kabinet haalt klimaatdoelen niet
Lees ook:Spanje aan kop met opwekken windenergie
Lees ook:Europese heibel om energielabel voor uw wasmachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.