Week van Shells groene ontmaskering

Het is zondag, tijd om terug te blikken op de week die was. Die stond in het teken van de groene ontmaskering van Koninkijke Shell. ‘Neerlands trots’ haalde zich weer eens de woede van de milieubeweging op de hals. Shell, die al zo vaak op green washing is betrapt, heeft toegegeven dat het helemaal geen zin heeft om geld te stoppen in echt groene energie. Simpelweg omdat het te weinig oplevert.

Scheidend topman Jeroen van der Veer meldde bij de Strategy Update dat het concern vrijwel volledig stopt met windenergie. Dat kwam niet helemaal als een verrassing. Shell trok zich eerder al terug uit de bouw van het enorme offshore windenergiepark voor de kust van Engeland, ter hoogte van Londen. Zonne-energie en waterstof staan ook al jaren in de koelkast.

Wat doet Shell dan nog wel? Het concern zegt te blijven investeren in biobrandstoffen en CO2-opslag. In 2009 en 2010 steekt het concern enkele honderden miljoenen dollars in de ontwikkeling en productie van biobrandstof. Dat is nog geen procent van de winst over 2008. Verder staat CO2-opslag nog in de kinderschoenen – en ligt in binnen- en buitenland hevig onder vuur. Het duurt nog tot zeker 2020 voordat het echt kan worden ingezet om broeikasgassen ondergronds te pompen.

En dan presenteerde Shell daags na die aankondiging ook nog eens een nieuwe benzine: FuelSave Euro 95. De brandstof is zuiniger dan Euro 95, stelt Shell. Twee procent om precies te zijn. Da’s goed voor de consument, want die kan voor hetzelfde geld nog meer autorijden. Arthur Reijnhart, General Manager van Shell Nederland Verkoopmaatschappij verwoordt de grijze filosofie van Shell: ,,.De nieuwe benzine bespaart tot een liter per tank en dat is in deze tijd erg welkom. Een liter staat immers al snel gelijk aan dat ene ritje naar oma, het sportveld of de supermarkt.”

Lees ook:Shell vindt schone energie veel te duur
Lees ook:Wetenschapsblad pompt emoties CO2-opslag verder op
Lees ook:Nieuwe website CO2-opslag gortdroog
Lees ook:Kabinet strooit met geld voor proeven duurzame energie
Lees ook:Oude wijn in nieuwe zak: Nederland faalt in duurzame energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.