Kabinet strooit met geld voor proeven duurzame energie

Het kabinet heeft weer wat geld gevonden – 109 miljoen euro – om te verdelen onder innovatieve duurzame proefprojecten. We winnen er de klimaatstrijd niet mee, maar verder prima natuurlijk. Voor de volledigheid, het overzicht van de vijf geluksvogels:

* ADEM, 30 miljoen euro. ADEM staat voor Advanced Dutch Energy Materials en is een project van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de drie technische universiteiten, Delft, Eindhoven en Twente. Het moet ervoor zorgen dat materiaalontwikkeling voor duurzame energieopwekking sneller verloopt. Het gaat onder meer om zonnecellen, waterstof, licht materiaal voor windturbines en warmtepompen. 

* Innovatie voor de gebouwde omgeving, 30 miljoen euro. Projecten om ons thuis aan energiebesparing te zetten en nieuwe vormen te ontwikkelen.

* Duurzame mobiliteit, 30 miljoen euro. Het kabinet wil dat Nederland in 2020 superefficiënt vervoer heeft  heeft met veel duurzame brandstof. Denk aan elektrisch rijden, duurzame bussen op waterstof en rijden op biogas. 

* Duurzame warmte, 12,85 miljoen euro. Gaat om het op de markt brengen van nieuwe technieken door ondernemers en overheid. Samenwerking staat centraal.

* Groene grondstoffen, 6,67 miljoen euro. Belangrijkste onderdeel: algen als biobrandstof. Daarnaast wordt het geld gestoken in productie van binnenlandse biomassa.

Lees ook:Goedkoop lenen voor isolatie woningen
Lees ook:Week van Shells groene ontmaskering
Lees ook:Cramer overwinnaar van crisispakket
Lees ook:Natuur en Milieu: kabinet haalt klimaatdoelen niet
Lees ook:ECN voospelt: over twintig jaar massaal in elektrische auto

2 reacties op “Kabinet strooit met geld voor proeven duurzame energie

  1. A3

    Overheid OOK HIER de weg kwijt !!!

    Er zijn enkele regionale biomassabedrijven welke nu gas produceren uit biomassa.
    Maar denk je nu dat ze dat kwijt kunnen in ons internationale netwerk ?
    De Gasunie en overheid vinden dat n.l. geen goed idee !!
    Dus affakkelen maar ?? ( dan graag ook met de verantwoordelijken )

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert

    Deze bedragen worden altijd in de vorm van een eindige subsidie verstrekt. Als de subsidie op is er weer niks structureel verbetert op het gebied van duurzaamheid. Nederland loopt nu al achter op qua duurzaamheid.

    De Duitse “Groen voor grijs” wet is een goed voorbeeld van een lange termijn visie. Een grondwet die leveranciers van o.a.zonne- en windenergie een gegarandeerde prijs geeft die hoger ligt dan “grijze” energie. Dit wordt betaald door alle Duitsers. Doordat het een grondwet is kunnen volgende regeringen deze “regeling” niet zomaar beeindigen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.